Különleges narancsos palacsinta: híres francia desszert

4
Nyomtatás
Crêpes Suzette
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ezt a különleges, narancsos vajjal készülő palacsintát a franciák csak „crêpes suzette”-nek hívják, a nevét a palacsintára öntött szósz ihlette.

A crêpes suzette története régre nyúlik vissza. Állítólag egy walesi hercegnek szolgálták volna fel, amikor is a pincér véletlenül lángra lobbantotta a szószt. A hercegnek azonban annyira megtetszett még így is az íze, hogy azt kérte, az asztalánál ülő Suzette nevű hölgyről nevezzék el a palacsintát.

A palacsinta titka, hogy a receptben szereplő vajat ízesíteni is kell. Cukorral, narancshéjjal és egy csepp narancslével az igazi, így jön létre ez a csodálatos költemény. Figyelem, ezt a változatot kizárólag felnőtteknek ajánljuk, mivel brandy és konyak is kerül bele. 

Különleges narancsos palacsinta

Crêpes Suzette

Hozzávalók 12 darabhoz

A palacsintához:

  • 70 g búzaliszt
  • 60 g vaj
  • 2 db tojás
  • 2.5 ek. kristálycukor
  • 125 ml tej
  • 30 ml víz
  • 0.5 tk. vaníliakivonat
  • 1 csipet

A narancsos vajhoz:

  • 60 g vaj
  • 1 tk. narancshéj
  • 1 tk. narancslé
  • 2.5 ek. kristálycukor

A flambírozáshoz:

  • 1 ek. Grand Marnier (konyak)
  • 2 ek. brandy

A tálaláshoz:

  • 1 db narancs
  • 12 db mentalevél
Recept idők

Elkészítés:

Először készítsük el a tésztát.

Egy nagy tálban keverjük habosra az olvasztott vajat, a tojást, a cukrot, a tejet, a vizet, a vaníliát és a sót. Apránként szitáljuk hozzá a lisztet, és keverjük el. Ha már szép sima, pihentessük kb. 15 percig.

Amíg a tészta pihen, készítsük el a narancsos szószt.

A puha vajat, a narancshéjat és -levet, illetve a cukrot keverjük simára.

Forrósítsunk fel egy kisebb méretű (15 centis) serpenyőt. Tegyünk 2 evőkanálnyi tésztát a serpenyőbe, és oszlassuk el, mintha csak egy egyszerű palacsintát készítenénk. Kb. 35-45 másodperc után, ha már a szélei szépen elválnak a serpenyő falától, egy spatula segítségével fordítsuk meg. A másik oldalát elegendő már csak 10-15 másodpercig sütni.

Süssük meg a többi palacsintát is, és tegyük őket tányérra.

Ezután fogjunk egy nagyobb serpenyőt, és melegítsük fel közepes lángon.

Tegyük bele a narancsos vajat, és hagyjuk, hogy habozni kezdjen. Amíg melegszik a narancsos vaj, a palacsintákat hajtsuk háromszög alakra.

A palacsintákat tegyük a serpenyőbe és locsoljuk meg a narancsos vajjal. Amikor már mindent szépen bevont a vaj, vegyük le a serpenyőt a tűzről, locsoljuk meg a Grand Marnierrel és a brandyvel, majd gyújtsuk meg egy öngyújtóval.

Ezután tegyük vissza a tűzre, és hagyjuk, hogy a szósz kissé megkaramellizálódjon.

Végül szedjük a palacsintákat tányérra, vágjunk melléjük néhány szelet friss narancsot, tegyünk melléjük 1-2 mentalevelet, és már tálalhatjuk is ezt a legendás francia desszertet.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon