Fahéjas almaszósz 30 perc alatt: palacsintához is szuper

Fahejas-almaszosz-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ezt a fűszeres és melengető almaszószt öröm lesz kanalazni: remek kiegészítője a palacsintának, ráadásul sokáig eláll!

A fűszeres almaszósz a hűvösebb időszak egyik legegyszerűbben elkészíthető, mégis legfinomabb nassolnivalója, amit 30 perc alatt összedobhatsz. Érdemes akár nagyobb adagokban gondolkodni, mert hűtőben 3-4 hónapig eláll, és a palacsinta mellett császármorzsához, gofrihoz, sült almakarikához, zabkásához, chiapudinghoz vagy akár tejberizshez is felhasználhatod.

Természetesen az édes ételek mellett sültekhez is remekül illik: ebben az esetben azonban kevesebb cukorral készítsd, így az alma savanykás íze nagyobb hangsúlyt kaphat a húsok mellett.

Fahéjas almaszósz

Fahejas-almaszosz

Hozzávalók 3 pohárhoz

  • 1 kg piros alma
  • 100 ml almalé vagy víz
  • 0.5 db citrom leve
  • 2 ek cukor
  • 1 rúd fahéj
  • 3 db szegfűszeg
  • 1 ek vaníliakivonat
Recept idők

Elkészítés:

Az almákat mossuk és hámozzuk meg, csumázzuk ki, és vágjuk kisebb kockákra. Adjunk hozzá minden más hozzávalót, és tegyük egy közepes edénybe. Forraljuk fel, és alacsony hőfokon, fedő alatt rotyogtassuk 15-20 percig, vagy amíg az almák teljesen meg nem puhulnak.

Vegyük le a tűzről, szedjük ki belőle a fahéjrudat és a szegfűszeget, és kézi botmixerrel pürésítsük krémesre. Még forrón kanalazzuk steril befőttesüvegekbe (kb. 3 db 350 ml-es üvegre lesz szükség), azonnal csavarjuk rá a tetejüket, és tetővel lefele fordítva hagyjuk kihűlni.

Tegyük hűtőbe, és 3-4 hónapon belül fogyasszuk el.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük