10 isteni recept naranccsal: süteményekbe, de húsok mellé is passzol
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Almás-fahéjas zabkása sütőben sütve: tápláló és isteni reggeli
Ragacsos, ír krémlikőrös fudge: tökéletes gasztroajándék
10 ünnepi sült a karácsonyi asztalra: hagyományos és új kedvencek egy helyen
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ehető karácsonyi dekorációk: 7 kreatív ötlet, hogy lenyűgözd a vendégeket
A narancs valódi vitaminbomba, télen különösen ajánlott a fogyasztása, bár frissen a legjobb, süteményekbe vagy húsokkal sütve is tökéletes.
Nem csak édességekhez passzol a narancs egyszerre édes és savanykás ízvilága, a citrus húsokhoz is tökéletesen illik, de akár még köretet is feldobhatsz vele. Az alábbi válogatásban kedvenc narancsos receptjeinket gyűjtöttük össze, a legfinomabb sütés nélküli és sütést igénylő desszertektől kezdve a narancsos mázzal sült kacsacombig.
Narancsos forró csoki
Ha tél van és hideg, mi sem esik jobban egy forró italnál. Ez a forró csokoládé attól különleges, hogy narancslé és fahéj is kerül bele. Érdemes picit kesernyésebb, magasabb kakaótartalmú étcsokival dolgozni, ahhoz passzol a legjobban a citrus ízvilága. Ha keményítővel sűríted, pudingosabb állaga lesz, mindenképp próbáld ki így.
Skót vajas keksz naranccsal és vörös áfonyával
A skót vajas keksz, vagyis a shortbread a rengeteg zsiradéktól lesz nagyon-nagyon omlós, és bár a klasszikus recept is isteni, naranccsal és vörös áfonyával dúsítva lesz a legfinomabb a teasütemény. A citrusnak a levére és a héjára is szükség lesz, úgyhogy biogyümölccsel dolgozz. A tésztát nem szabad túl édesre készíteni, ugyanis a kész kekszeket kristálycukorba kell hempergetni.
Narancsos piskóta csokimázzal
A narancsos piskóta akkor lesz igazán finom, ha sok vajjal és gyümölccsel készül, ha pedig csokimázzal is megkoronázod, nagyon mutatós lesz. A tészta a vajtól és a gyümölcslétől lesz nagyon puha és szaftos, másnapra sem szárad ki, tökéletes lesz. A csokimázat kakaóporból is elkészítheted, a vajtól lesz szép fényes a borítás.
Fügegolyó
Ha a piskótánál is egyszerűbb édességet készítenél, próbáld ki a sütés nélkül készülő fügegolyót. Az aszalt füge mellé dió, méz, darált keksz és természetesen narancs kerül. Utóbbinak a levét és a héját is felhasználhatod, hogy minél citrusosabb legyen az összhatás. Az alapanyagokat csak össze kell gyúrni, a masszát picit pihentetni, majd formázni, utána már tálalhatod is.
Narancsos rolád
Portugál recept szerint készül ez a csupa narancs rolád, amelyben liszt sincs, teljes egészében tojásból, cukorból és gyümölcsből áll. A tekercs állaga így nagyon puha, szinte kanalazható, nem igényel semmilyen tölteléket, önmagában is isteni. Kicsit olyan lesz, mint egy édes omlett, így aki szeretne lágyítani a tojás ízén, egy kevés vaníliakivonattal is gazdagítsa.
Görög narancsos süti
A nemzetközi konyhánál maradva nem hiányozhat a felsorolásból a görög narancsos süti, vagyis a portokalopita. Az édesség alapját kész rétestészta képezi, amelyet teljesen ki kell szárítani, darabokra törni, majd nyakon önteni görög joghurtos-narancsos szósszal, és állni hagyni, míg magába nem szívja azt. Ha ez nem lenne elég, a forró sütit még narancsos cukorsziruppal is meg kell öntözni, mennyei lesz a végeredmény.
Narancsos-mézes répa
Ahogy már említettem, nem csak édességekhez passzol a citrus zamata, sós ételeket, akár köreteket is ízesíthetsz vele. A narancsos-mézes répa isteni finom, míg a méz a zöldség természetesen édes ízét hangsúlyozza, addig a narancs ellensúlyozza azt, és természetesen a frissen őrölt bors és a só sem hiányozhat a kompozícióból.
Narancsos kacsasült
Ha a narancs és a hús párosítására gondolunk, biztosan mindenkinek a kacsasült ugrik be elsőre. A gyümölcsös mázzal bevont hús egyszerre lesz édeskés és fanyar, főként, ha ezt a receptet készíted el, amelyben még fehérbor is ízesíti a kacsasültet. A fényes máz bevonja a ropogós bőrt, isteni és nagyon mutatós is lesz a végeredmény.
Mézes-narancsos csirkecomb
Ha hasonlóan egyszerű, de gyorsabb és olcsóbb receptet keresel, akkor kacsa helyett használj csirkecombot. Az előzőhöz hasonlóan itt is narancsos páccal kell összeforgatni a húst sütés előtt, de a citrus nem csak a mázban kap helyet, érdemes szeletekre vágott gyümölcsöt fektetni a combok mellé. A narancs mellől nem hiányozhat a lila hagyma, a fokhagyma és a rozmaring sem.
Mexikói pulled pork
Valószínűleg a klasszikus pulled porkról, vagyis az egészen omlósra, lassú tűzön, sokáig sütött disznóhúsról már hallottál, viszont a mexikói változatáról nem biztos. A carnitas a fűszerezésében és technológiájában tér el az eredeti recepttől, ugyanis narancslében fő, de római kömény, fahéj, oregánó is ízesíti. Kezdetben lábasban puhul a hús, csak az utolsó 30 percben pirul a sütőben.
Fotók: Getty Images, Sági Zsófia/Sóbors