![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
10 isteni recept naranccsal: süteményekbe, de húsok mellé is passzol
![narancsoskenyér](https://kep.index.hu/1/0/4138/41387/413872/41387257_3158959_8ec67f34a5c869b542266b363f8de239_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A narancs valódi vitaminbomba, télen különösen ajánlott a fogyasztása, bár frissen a legjobb, süteményekbe vagy húsokkal sütve is tökéletes.
Nem csak édességekhez passzol a narancs egyszerre édes és savanykás ízvilága, a citrus húsokhoz is tökéletesen illik, de akár még köretet is feldobhatsz vele. Az alábbi válogatásban kedvenc narancsos receptjeinket gyűjtöttük össze, a legfinomabb sütés nélküli és sütést igénylő desszertektől kezdve a narancsos mázzal sült kacsacombig.
Narancsos forró csoki
Ha tél van és hideg, mi sem esik jobban egy forró italnál. Ez a forró csokoládé attól különleges, hogy narancslé és fahéj is kerül bele. Érdemes picit kesernyésebb, magasabb kakaótartalmú étcsokival dolgozni, ahhoz passzol a legjobban a citrus ízvilága. Ha keményítővel sűríted, pudingosabb állaga lesz, mindenképp próbáld ki így.
![narancsosforrócsoki](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4138/41386/413862/41386285_195c5949c1f2621ee2fe2bb4499025c6_wm.jpg)
Skót vajas keksz naranccsal és vörös áfonyával
A skót vajas keksz, vagyis a shortbread a rengeteg zsiradéktól lesz nagyon-nagyon omlós, és bár a klasszikus recept is isteni, naranccsal és vörös áfonyával dúsítva lesz a legfinomabb a teasütemény. A citrusnak a levére és a héjára is szükség lesz, úgyhogy biogyümölccsel dolgozz. A tésztát nem szabad túl édesre készíteni, ugyanis a kész kekszeket kristálycukorba kell hempergetni.
![37807311 2885163 6c9e4e9d0ede882624af155e318faac7 wm (1)](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4138/41386/413863/41386395_81ca648715dd5c31abd9d0260e216a15_wm.jpg)
Narancsos piskóta csokimázzal
A narancsos piskóta akkor lesz igazán finom, ha sok vajjal és gyümölccsel készül, ha pedig csokimázzal is megkoronázod, nagyon mutatós lesz. A tészta a vajtól és a gyümölcslétől lesz nagyon puha és szaftos, másnapra sem szárad ki, tökéletes lesz. A csokimázat kakaóporból is elkészítheted, a vajtól lesz szép fényes a borítás.
Fügegolyó
Ha a piskótánál is egyszerűbb édességet készítenél, próbáld ki a sütés nélkül készülő fügegolyót. Az aszalt füge mellé dió, méz, darált keksz és természetesen narancs kerül. Utóbbinak a levét és a héját is felhasználhatod, hogy minél citrusosabb legyen az összhatás. Az alapanyagokat csak össze kell gyúrni, a masszát picit pihentetni, majd formázni, utána már tálalhatod is.
![40936949 3123819 2b058614512c2ed7d359114687217210 wm](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4138/41386/413862/41386211_87adb18f590c771376e9d5a3504f362e_wm.jpg)
Narancsos rolád
Portugál recept szerint készül ez a csupa narancs rolád, amelyben liszt sincs, teljes egészében tojásból, cukorból és gyümölcsből áll. A tekercs állaga így nagyon puha, szinte kanalazható, nem igényel semmilyen tölteléket, önmagában is isteni. Kicsit olyan lesz, mint egy édes omlett, így aki szeretne lágyítani a tojás ízén, egy kevés vaníliakivonattal is gazdagítsa.
![34046391 bd0b2064fdc7b91d98f57241a8bdf33f wm](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4138/41386/413864/41386467_85e22963e8d87fc0d8306af193f0ba4b_wm.jpg)
Görög narancsos süti
A nemzetközi konyhánál maradva nem hiányozhat a felsorolásból a görög narancsos süti, vagyis a portokalopita. Az édesség alapját kész rétestészta képezi, amelyet teljesen ki kell szárítani, darabokra törni, majd nyakon önteni görög joghurtos-narancsos szósszal, és állni hagyni, míg magába nem szívja azt. Ha ez nem lenne elég, a forró sütit még narancsos cukorsziruppal is meg kell öntözni, mennyei lesz a végeredmény.
![36509666 81ba9effa069d7416e2f199e8b65c60b wm](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4138/41386/413865/41386519_912d7c44b2a2327d26df7bfab8d4f2b5_wm.jpg)
Narancsos-mézes répa
Ahogy már említettem, nem csak édességekhez passzol a citrus zamata, sós ételeket, akár köreteket is ízesíthetsz vele. A narancsos-mézes répa isteni finom, míg a méz a zöldség természetesen édes ízét hangsúlyozza, addig a narancs ellensúlyozza azt, és természetesen a frissen őrölt bors és a só sem hiányozhat a kompozícióból.
![répa](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4138/41387/413870/41387025_a2cdbb7aed878caf9f0c0be2b5dbe991_wm.jpg)
Narancsos kacsasült
Ha a narancs és a hús párosítására gondolunk, biztosan mindenkinek a kacsasült ugrik be elsőre. A gyümölcsös mázzal bevont hús egyszerre lesz édeskés és fanyar, főként, ha ezt a receptet készíted el, amelyben még fehérbor is ízesíti a kacsasültet. A fényes máz bevonja a ropogós bőrt, isteni és nagyon mutatós is lesz a végeredmény.
![kacsasült3](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4138/41387/413871/41387113_cddafc3d68275bd09a5db818cbae7e4b_wm.jpg)
Mézes-narancsos csirkecomb
Ha hasonlóan egyszerű, de gyorsabb és olcsóbb receptet keresel, akkor kacsa helyett használj csirkecombot. Az előzőhöz hasonlóan itt is narancsos páccal kell összeforgatni a húst sütés előtt, de a citrus nem csak a mázban kap helyet, érdemes szeletekre vágott gyümölcsöt fektetni a combok mellé. A narancs mellől nem hiányozhat a lila hagyma, a fokhagyma és a rozmaring sem.
![comb](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4138/41387/413871/41387147_30ba4fac20f78854c462b8253bd15834_wm.jpg)
Mexikói pulled pork
Valószínűleg a klasszikus pulled porkról, vagyis az egészen omlósra, lassú tűzön, sokáig sütött disznóhúsról már hallottál, viszont a mexikói változatáról nem biztos. A carnitas a fűszerezésében és technológiájában tér el az eredeti recepttől, ugyanis narancslében fő, de római kömény, fahéj, oregánó is ízesíti. Kezdetben lábasban puhul a hús, csak az utolsó 30 percben pirul a sütőben.
Fotók: Getty Images, Sági Zsófia/Sóbors