Fűszeres kuszkusz sütőben sült zöldségekkel: a diétádba is beillesztheted

kuszkuszsaláta2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A kuszkusz tökéletes alap, legyen szó édes vagy sós fogásról, zöldségekkel keverve könnyed főételként is megállja a helyét.

Ha könnyed, mégis laktató fogásra vágysz, ez a kuszkuszsaláta a tökéletes választás, a zöldségeknek és a csicserinek köszönhetően nagyon tápláló lesz. Maga a kuszkusz is egészséges, szelénben és növényi fehérjében gazdag, ráadásul támogatja a fogyást is. Az már csak hab a tortán, hogy főzés nélkül, 5 percen belül megpuhul.

Mivel semleges az íze, bátran lehet fűszerezni. Meleg időben a frissebb ízeket kívánja az ember, így ezt a zöldésges kuszkuszsalátát citrommal és fokhagymával ízesítsd, illetve a friss zöldfűszerek sem maradhatnak ki. Hogy picit különlegesebb legyen, korianderrel és mentával próbáld ki.

Ha szereted az egyszerre sós és édes ízeket, a zöldségek mellé keverj egy kevés vörös áfonyát vagy mazsolát, valódi ízbomba lesz így a köret, főleg, ha még pirított mandulával is megkoronázod.

Kuszkusz sült zöldségekkel

kuszkuszsaláta

Hozzávalók 6 személyre

  • 1 darab kaliforniai paprika (piros)
  • 2 darab répa
  • 1 kis fej lila hagyma
  • 1 kisebb darab cukkini
  • 1 ek olívaolaj
  • 3 ek extraszűz olívaolaj
  • 3 ek citromlé
  • 2 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint só, bors
  • 200 gramm kuszkusz
  • 400 ml alaplé
  • 0.5 tk kurkuma
  • ízlés szerint vörös áfonya/mazsola
  • 250 gramm csicseriborsó (konzerv)
  • 70 gramm mandula
  • 3 ek koriander (friss)
  • 2 ek menta (friss)
Recept idők

Elkészítés:

Készítsük elő a zöldségeket: a paprikát mossuk meg, kockázzuk össze. A répát pucoljuk meg, vágjuk hosszában félbe, majd szeleteljük. A hagymát hámozzuk meg, vágjuk kockákra. A cukkinit mossuk meg, vágjuk hosszában félbe, majd szeleteljük. A fokhagymát pucoljuk meg, zúzzuk össze.

A sütőt melegítsük elő 220 fokra.

Egy sütőlapot béleljünk ki sütőpapírral, oszlassuk el rajta a paprikát, répát, lila hagymát, cukkinit. Locsoljunk rájuk 1 evőkanál olívaolajat, sózzuk, borsozzuk őket, majd keverjük össze. Toljuk a sütőbe 15-20 percre, míg megpuhulnak, félidőnél forgassuk át a zöldségeket.

Amíg sülnek a zöldségek, egy kis tálban keverjük össze az extraszűz olívaolajat, a citromlevet, a zúzott fokhagymát, egy kevés sót és borsot.

Az alaplevet, a kurkumát és fél tk. sót melegítsünk össze egy lábasban. 

A kuszkuszt tegyük egy hőálló tálba az áfonyával együtt, majd öntsük rá a forró alaplevet. Keverjük össze, fedjük le, hagyjuk állni 5 percig.

Közben a mandulát vágjuk durvára, egy száraz serpenyőben pirítsuk meg.

Ha magába szívta a kuszkusz a folyadékot, adjuk hozzá a sült zöldségeket, a leszűrt csicseriborsót, a mandulát, összeaprított mentát, koriandert. Végül öntsük nyakon a citromos dresszinggel. Keverjük alaposan egybe, melegen kínáljuk.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük