
Fűszeres kuszkusz sütőben sült zöldségekkel: a diétádba is beillesztheted

A kuszkusz tökéletes alap, legyen szó édes vagy sós fogásról, zöldségekkel keverve könnyed főételként is megállja a helyét.
Ha könnyed, mégis laktató fogásra vágysz, ez a kuszkuszsaláta a tökéletes választás, a zöldségeknek és a csicserinek köszönhetően nagyon tápláló lesz. Maga a kuszkusz is egészséges, szelénben és növényi fehérjében gazdag, ráadásul támogatja a fogyást is. Az már csak hab a tortán, hogy főzés nélkül, 5 percen belül megpuhul.
Mivel semleges az íze, bátran lehet fűszerezni. Meleg időben a frissebb ízeket kívánja az ember, így ezt a zöldésges kuszkuszsalátát citrommal és fokhagymával ízesítsd, illetve a friss zöldfűszerek sem maradhatnak ki. Hogy picit különlegesebb legyen, korianderrel és mentával próbáld ki.
Ha szereted az egyszerre sós és édes ízeket, a zöldségek mellé keverj egy kevés vörös áfonyát vagy mazsolát, valódi ízbomba lesz így a köret, főleg, ha még pirított mandulával is megkoronázod.
Kuszkusz sült zöldségekkel

Hozzávalók 6 személyre
- 1 darab kaliforniai paprika (piros)
- 2 darab répa
- 1 kis fej lila hagyma
- 1 kisebb darab cukkini
- 1 ek olívaolaj
- 3 ek extraszűz olívaolaj
- 3 ek citromlé
- 2 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint só, bors
- 200 gramm kuszkusz
- 400 ml alaplé
- 0.5 tk kurkuma
- ízlés szerint vörös áfonya/mazsola
- 250 gramm csicseriborsó (konzerv)
- 70 gramm mandula
- 3 ek koriander (friss)
- 2 ek menta (friss)
Elkészítés:
Készítsük elő a zöldségeket: a paprikát mossuk meg, kockázzuk össze. A répát pucoljuk meg, vágjuk hosszában félbe, majd szeleteljük. A hagymát hámozzuk meg, vágjuk kockákra. A cukkinit mossuk meg, vágjuk hosszában félbe, majd szeleteljük. A fokhagymát pucoljuk meg, zúzzuk össze.
A sütőt melegítsük elő 220 fokra.
Egy sütőlapot béleljünk ki sütőpapírral, oszlassuk el rajta a paprikát, répát, lila hagymát, cukkinit. Locsoljunk rájuk 1 evőkanál olívaolajat, sózzuk, borsozzuk őket, majd keverjük össze. Toljuk a sütőbe 15-20 percre, míg megpuhulnak, félidőnél forgassuk át a zöldségeket.
Amíg sülnek a zöldségek, egy kis tálban keverjük össze az extraszűz olívaolajat, a citromlevet, a zúzott fokhagymát, egy kevés sót és borsot.
Az alaplevet, a kurkumát és fél tk. sót melegítsünk össze egy lábasban.
A kuszkuszt tegyük egy hőálló tálba az áfonyával együtt, majd öntsük rá a forró alaplevet. Keverjük össze, fedjük le, hagyjuk állni 5 percig.
Közben a mandulát vágjuk durvára, egy száraz serpenyőben pirítsuk meg.
Ha magába szívta a kuszkusz a folyadékot, adjuk hozzá a sült zöldségeket, a leszűrt csicseriborsót, a mandulát, összeaprított mentát, koriandert. Végül öntsük nyakon a citromos dresszinggel. Keverjük alaposan egybe, melegen kínáljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors
Olvasd el ezt is!