
A tökéletes, lágy grízgaluska arányai
Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

10 mesés citromos desszert egy csokorba gyűjtve: ezek a kedvenceink
Ropogós

Gluténmentes fokhagymás gofri: szendvicsalapnak is tökéletes

Fantasztikus savanyú káposztás csirkemell: a sütőben érnek össze az ízek

Tonhalas-avokádós wrap: rohanós hétköznapokra is ideális

Sütőben sült cukkinifasírt sok sajttal: kívül ropogós, belül puha

8 szuper muffinrecept, amit a legkisebbek is elkészíthetnek és díszíthetnek
Arról, hogy húsleves nélkül nem tudunk élni, már írtam, és arról is, hogyan lehet szinte instant gyorsasággal elkészíteni a legfinomabb csirkeszárnylevest. Most következzen a kedvenc levesbetétem, ami egyszerűnek tűnik, de könnyű elrontani.
A grízgaluska receptek általában úgy szólnak: verd fel a tojást, és adj hozzá annyi darát, amennyit felvesz. Ez az a kifejezés, amivel a világból ki lehetett engem űzni régen, kezdő koromban, és bizonyos esetekben még ma sem tudom értelmezni. Rengeteg kőkemény galuska van a hátam mögött.
Most végre megtaláltam az ideális arányokat. A titok annyi, hogy le kell mérni a tojás súlyát, és grammra ugyanannyi darát kell keverni hozzá. Utána körülbelül 10 perc pihentetés és 10 perc főzés következik, így lesz tökéletesen lágy a galuska. Egy kis kanálka vajat is adok a masszához, nagyon finom ízt ad neki.
Grízgaluska

Hozzávalók 4 adaghoz
- 2 darab tojás
- 100 gramm búzadara
- 1 csipet só
- 1 teáskanál vaj
Elkészítés:
Egy kis tálat mérlegre teszek, majd a tojásokat a tálba ütöm. A tojásokat felverem, sózom. Amennyi súlyt nyomnak, ugyanannyi darát keverek hozzá, és egy kis kanál puha vajat is elvegyítek a masszában. Felteszek egy lábos vizet forrni, megsózom, és amikor lobog, evőkanálnyi adagokat szaggatok bele. Alacsony lángon főzöm, míg szilárd nem lesz - ez most kb. 10 perc volt, egy hústűvel ellenőrizgettem kb. 3 percenként az állagát.
Fotók: Ács Bori/Só&Bors