Kefires, sajtos kifli a mama receptje szerint: a tészta harmadnap is puha
A puha kefires kifli tökéletes vendégváró, és még a reggelit is feldobja. A finomságot érdemes kipróbálni, ezután biztos, hogy nem veszel többé bolti pékárut.
A török pizza csak rokonságban áll az olasz klasszikussal, igaz, hasonló kelt tésztája van, a lahmacun esetében szó sincs üresen maradt, pufi tésztaszélről, a fűszeres, gazdag feltét az egész alapot befedi.
Számtalan receptje kering az interneten, egyes változatok paradicsommal készülnek, mások chilivel, megint mások olyan melegítő fűszerekkel, mint a fahéj vagy a szegfűbors. Ami közös mindben, az a paprika, amelyből kaliforniai kerül a feltétbe, de krém formájában is helyet kap benne.
A lahmacunt vékonyra kell nyújtani, de vigyázz, mivel magas hőfokon sül, mint az olasz pizza, ha papírvékony, könnyedén megéghet. Nagyjából 22-25 centis körökké nyújtsd ki a tésztát.
Egy tálban keverjük össze a lisztet, a sót, a cukrot és az élesztőt. Fokozatosan adjuk hozzá a langyos vizet, majd dagasszuk addig, míg szép, egynemű gombóc nem lesz belőle. Ha szükséges, adjunk még hozzá vizet/lisztet. Takarjuk le, tegyük félre, meleg helyen hagyjuk kelni 1 óráig.
A paprikát és a hagymát tisztítsuk meg, vágjuk finomra a petrezselyemmel együtt. A fokhagymát pucoljuk meg, reszeljük le.
Gyúrjuk alaposan össze a feltétnek valókat egy nagy tálban. Ha nagyon száraz, adjunk hozzá egy kevés (kb. 1-1,5 deci) vizet, hogy könnyebb legyen majd eloszlatni a tésztán.
Melegítsük elő a sütőt 240 fokra.
A tésztát szedjük 6 részre. Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki mindegyik részt egy vékony, kb. 22-25 centis körré. (Nem kell peremet hagyni.)
Tegyük az első tésztakört egy tapadásmentes tepsire. Kanalazzunk a tetejére 4 evőkanálnyit a feltétből, oszlassuk el rajta, a széleire is kenjünk belőle.
Toljuk a tésztát a sütőbe 8-10 percre.
Süssük ki így a többi lapot is.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu