Villámgyors mártogatós sült paprikából: pirítósra kenve is isteni

sült paprika mártogatós cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A paprika kellemesen füstös íze adja meg a mártogatós karakterét, ezzel a kencével felidézheted a nyarat.

Nemcsak a húsoknak, hanem a zöldségeknek is nagyon jól állnak a füstös ízek. Elég csak a padlizsánra gondolni, amelyet érdemes kicsit megégetni, akkor lesz igazán jó íze. Ha a hagyományos padlizsános kencét szeretnéd megújítani, akkor készítsd el ezt a libanoni változatot, amelybe római kömény és tahini is kerül. A padlizsánhoz nagyon jól illik a paprika, ha ezt a két zöldséget turmixolod össze fűszerekkel, akkor kész is van az erdélyi zakuszka

A finom, édes paprika önmagában is jó kence vagy mártogatós alapanyag, a lényeg az előkészítésben rejlik: sütőben kicsit égesd meg a zöldséget, mielőtt összeturmixolod a fűszerekkel és az olajjal.

Sültpaprika-mártogatós

paprikamártogatós

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 4 darab paprika (kápia vagy kaliforniai)
  • 1 fej vöröshagyma (nagyobb)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1.5 teáskanál vörösborecet
  • 1.5 teáskanál
  • ízlés szerint bors
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. A hagymát karikázzuk fel, a fokhagymát pucoljuk meg. 

A paprikákat negyedeljük fel, távolítsuk el a magokat. Fektessük a tepsire a hagymakarikákat, a fokhagymagerezdeket és a paprikákat. Locsoljuk meg őket olívaolajjal, vörösborecettel, sózzuk, borsozzuk. 

Süssük 45-50 percig, félidőnél kicsit mozgassuk át, hogy a paprika mindkét fele szépen megsüljön. Ha megsült, vegyük ki a sütőből, hagyjuk, hogy kihűljön. 

Tegyük őket turmixgépbe - a kisült lével együtt -, turmixoljuk pépesre.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük