A tökéletes pizzatészta Jamie Oliver szerint: a liszten múlik a siker

Pizzateszta-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A jó pizza a tökéletes alapnál kezdődik: ennek a receptjét hoztuk most el, és Jamie Oliver hasznos tippjeit is tolmácsoljuk, hogy egy fenomenális pizzatésztát készíthess.

Bár nagyon szeretem a vastagabb, tepsiben készülő pizzákat is, számomra az olaszok vékony tésztás változata az igazi. Ha te is hasonlóan gondolkodsz, sőt akár még azt is bevállalod, hogy otthon elkészítsd, akkor jobb helyen nem is járhatnál, hiszen magától Jamie Olivertől, a pizzakészítés egyik legnagyobb mesterétől hoztam el a szuper vékony, roppanós szélű pizzatészta receptjét.

Jamie egyik legfontosabb tanácsa az, hogy a kifejezetten pizzakészítéshez ajánlott, 00-s búzalisztet érdemes választani, hiszen ez egy jóval apróbb szeműre őrölt fajta, ezáltal pedig a belőle készülő tészta is sokkal jobb állagú lesz. Ennek hiányában fehér kenyérlisztet is használhatsz, az viszont magas gluténtartalmú legyen, mert csak akkor lesz szép elasztikus a tészta.

A megadott mennyiségek 4 közepes vagy 3 nagyobb pizzaalaphoz elegendők.

A tökéletes pizzatészta

Pizzateszta

Hozzávalók 4 darabhoz

  • 500 g 00-s pizzaliszt vagy kenyérliszt
  • 0.5 tk
  • 7 g szárított élesztő
  • 0.5 tk cukor
  • 320 ml víz
  • 2 ek olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

Egy tiszta munkafelületen keverjük a liszthez a sót, majd képezzünk egy mélyedést a halom közepén. 

Egy edényben keverjük az élesztőt, az olajat és cukrot a langyos vízhez, és pihentessük 3-4 percig. Öntsük a liszthez, majd egy villával, a kráter közepétől haladva, körkörös mozdulatokkal egységesítsük a masszát. Ha többnyire összeállt, akkor belisztezett kézzel addig dagasszuk, amíg egy sima és rugalmas tészta nem lesz belőle. 

Helyezzük belisztezett tálba, takarjuk le nedves konyharuhával, és meleg helyen 1 óráig pihentessük. 

Ha duplájára nőtt, akkor dagasszuk át újra, és formázzunk belőle annyi kisebb gombócot, ahány pizzát szeretnénk. Amennyiben a tésztát nem akarjuk azonnal felhasználni (vagy nem az összeset), csomagoljuk fóliába, és helyezzük hűtőbe. 

Ha azonnal megsütjük, akkor a legjobb időzítés az, ha hőkezelés előtt 15-20 perccel nyújtjuk ki a tésztát: nem szabad órákig szobahőmérsékleten állni hagyni.

Nyújtsuk fél cm vastagságúra, pakoljuk meg a tetszőleges feltétekkel, és süssük meg a receptünk alapján. 

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük