Sűrű mézeskalácsos forró csoki: lélekmelengető ital hideg téli estékre
Ha teheted, ne porból készítsd a forró csokit, hisz ízfokozók nélkül is mennyei. Adventi fűszerekkel pedig igazi karácsonyváró finomság.
Tojás- és laktózérzékenyként vagy vegánként nehéz összehozni egy igazán jó brownie-t, mivel a legtöbb mentes recept a legjobb esetben is egy piskótás állagú, morzsálódó sütit eredményez. Az élet azonban túl rövid ahhoz, hogy száraz brownie-kra pazarold, ezért mutatok néhány biztos tippet és hozzávalót, amivel ellenállhatatlan lesz ez a süti.
Először is a gazdag ízvilághoz több rétegben használd a csokit: jó minőségű holland kakaóporként, magas kakaótartalmú (75-85 százalékos) étcsoki formájában és csokichipsként.
A klasszikus receptekben a mesésen roppanós és fényes külső réteget a tojásfehérje biztosítja, amelynek tökéletes helyettesítője az aquafaba, azaz a csicseriborsó-konzerv leszűrt leve. Ha bizonytalan vagy a felhasználását illetően, akkor ebben a korábbi cikkemben olvashatsz róla. A lényeg azonban, hogy ugyanolyan kemény habbá verhető, akárcsak a tojásfehérje, ráadásul íztelen, így nem érdemes kihagyni, mert nélküle nem lesz ugyanolyan a brownie.
Végül pedig lényeges a megfelelő mennyiségű zsiradék, amelyet vegán vajhelyettesítővel vagy jó minőségű biomargarinnal érhetsz el.
Melegítsük elő a sütőt 175 fokra, és sütőpapírral béleljünk ki egy kisebb, 20x20 cm-es sütőformát.
Szitáljuk a kakaót és a lisztet egy tálba.
Öntsük az aquafabát és a cukrot egy keverőtálba, és kézi mixer segítségével, magas fokozaton habosítsuk kb. 5 percig, vagy amíg a massza sűrű és fényes nem lesz. Adjuk hozzá a vaníliát és a sót, és szilikonspatulával óvatos mozdulatokkal dolgozzuk őket a habba.
Vízgőz felett olvasszuk meg a kockákra vágott vajhelyettesítőt és az étcsokit. Csurgassuk a cukros habra, és dolgozzuk össze vele.
Adagoljuk hozzá a liszes-kakaós keveréket, és keverjük őket addig a pontig, amíg a liszt nyomai eltűnnek (de nem kell túlkeverni).
Adjuk a masszához a csokichipset is, és eldolgozás után öntsük az egészet a sütőformába.
Süssük a brownie-t 35-40 percig, és fogpiszkálóval ellenőrizzük a közepét: ha apró, ragacsos darabkák maradnak rajta, akkor elkészült, ha még inkább nedvesnek tűnik, akkor süssük további 5 percig.
Sütés után hagyjuk a sütinket 30 percig a formában hűlni, majd a sütőpapírral együtt vegyük ki belőle, és szeletelés előtt pihentessük még 20-30 percig.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu