Isteni amerikai csokis pite: laktózmentes változatot mutatunk

lmcspcover
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Nem álom a mentes desszert, még speciális cukrászdába sem kell menni az édes falatokért, otthon te is könnyedén meglepheted magadat vagy a szeretteidet.

Édesszájú lány vagyok, a csoki és a sütik világa rabul ejt, nem túlzás azt állítanom, én bizony tényleg elélnék desszerteken. Épp ezért gyakran szoktam elgondolkodni azon, hogy annak, aki laktózérzékeny, milyen nehéz lehet az édesség utáni vágyát csillapítania. Nekem is van ilyen ismerősöm, így feladtam magamnak a leckét, kiötlöttem egy egyszerű laktózmentes finomságot, amit az arra érzékenyek is bátran fogyaszthatnak.

Mit jelent a laktózérzékenység?

Sajnos egyre többet halljuk, mégis kevesen tudják, mit is jelent, ha valaki laktózérzékeny, más néven laktózintoleranciában szenved. Laktózérzékenység (tejcukor-érzékenység) során az emésztőrendszer nem tudja maradéktalanul lebontani a tejcukrot, ugyanis az ehhez szükséges laktáz enzimből nem termel eleget a szervezet. Emiatt a tejcukor emésztetlenül kerül a vastagbélbe, ott zsírsavakká és hidrogéngázzá bomlik, ez pedig olyan kellemetlen tünetekkel jár, mint a bélgörcs, puffadás és hasmenés. A tünetek súlyossága egyéntől függ.

Laktózérzékenyeknek is kijár az édes élvezet, az állati tejtermékeket növényi italokra cserélhetjük, az egyik legjobb tejhelyettesítő a kókuszital, vaj helyett pedig kókuszzsírral gazdagíthatjuk a sütemény tésztáját.

A kókuszital és -zsír könnyen beszerezhető bioboltokban, drogériákban és nagyobb szupermarketek polcain is megtalálhatjuk őket. Csokiból keressünk laktózmenteset vagy magas kakaótartalmút.

Laktózmentes csokis pite

lmcsct

Hozzávalók 4 személyre:

A tésztához:

  • 25 dekagramm liszt
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 csipet
  • 12.5 dekagramm kókuszzsír
  • 1 darab tojás
  • 2 evőkanál víz

A töltelék:

  • 10 dekagramm étcsokoládé
  • 1.5 deciliter kókuszital
Recept idők

Elkészítés:

Tészta:

A lisztet keverőtálba öntjük, hozzákeverjük a cukrot és a sót. A zsírt elmorzsoljuk a lisztben, majd a közepébe mélyedést vájunk, ebbe beleütjük a tojást és elkezdjük összegyúrni. Ha szükségesnek érezzük, 1-2, esetleg több evőkanál hideg vizet is hozzáadhatunk, hogy könnyen összeeálljon a tészta. A kész tésztát cipó alakra formázzuk, folpacka csomagoljuk, majd a hűtőbe tesszük pihenni 30 percre.

A tésztát enyhén lisztezett felületen vékonyra (a forma méretéhez igazítjuk) kinyújtjuk, majd sodrófára tekerjük és eligazgatjuk a piteformában (28 centiméter átmérőjű). A tésztából a forma oldalára is jusson! A tésztát villával megszurkáljuk, majd sütőpapírt helyezünk bele, amibe nehezék kerül - bab vagy lencse. A tésztát a nehezékkel együtt 180 fokos előmelegített sütőben 25-35 perc alatt megsütjük, majd a nehezéket eltávolítjuk.

Töltelék:

A csokit feldaraboljuk vagy darabokra törjük, alacsony hőfokon megolvasztjuk, miközben a kókuszitalt belekeverjük. A selymes csokis krémet a kihűlt tésztára öntjük, majd hűtőbe tesszük néhány órára.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük