![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Mennyei, fűszeres tojáslikőr - Laktózmentes változatban is isteni
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A tojáslikőr a legjobb dolog, ami a tej és az alkohol kettőséből kisülhet. Télen külöönösen jól esik, amikor latyakosak az utcák, amik éjjel tükörsimára fagynak, délután három órakor alkonyi sötétség van, vagy éppen a stresszelünk a karácsonyi készülődésen.
A tömött üzleteket viszont képtelen vagyok feldolgozni, úgyhogy a "gyógyszer" előállítására kénytelen voltam egy saját metódust felállítani.
Több recept és a saját megérzéseim alapján, hosszas kísérletezgetést követően végül megalkottam a tökéletes készítési módot, ami nemcsak azért lélekmelegítő, mert egy jó adag alkohol van benne, hanem már a főzőcskézés alatt is leköti a figyelmet. A kész finomságért pedig nemcsak én rajongok, hanem a család többi tagja is, ami - valljuk be - ritkaság.
Egyik évben egy kedves barátnőmmel megbeszéltük, hogy csak valamilyen saját készítésű édességet adunk a másiknak karácsonyra. Nagy bajban voltam, mert egy glutén- és laktózérzékeny lánynak nem könnyű sütit sütni, viszont barátságunk hosszú évei alatt nem egy rum-colát ittunk meg együtt, úgyhogy arra jutottam, egy rumos itallal nem tudok melléfogni. Történetesen, a tojás likőröm alapja pedig nem más, mint a tengerészek kedvence, és miután laktózmentes változatban is kapni az összes hozzávalót, nekivesekedtem, hogy megalkossam az első laktózmentes likőrömet.
Egy kicsit kevesebb cukrot használtam, mint az eredeti receptnél, ugyanis a mentes tejek és tejszínek egy leheletnyivel édesebbek a simánál, de a végeredmény így is mennyei lett. Egy ikeás csatos üvegben, saját készítésű logóval ellátva biztos a siker! A karácsonyi fényfüzér alatt, az ablakba kucorodva kortyolgatni pedig olyan végtelenül sikkes, mintha a kedvenc sorozatunk karácsonyi kiadásában szerepelnénk. A tojáslikőrt hűtőbe tegyük, és napokon belül fogyasszuk el.
Házi tojáslikőr
![tojáslikőr 650](https://kep.index.hu/1/0/2910/29102/291026/29102609_ec2b747cd3cffea14b401d1a47fba098_wm.jpg)
Hozzávalók 8 adaghoz
- 700 gramm tej
- 250 gramm tejszín
- 3 darab fahéjrúd
- 1 darab vaníliarúd
- 1 teáskanál frissen reszelt szerecsendió
- 5 darab tojás
- 120 gramm cukor
- 180 gramm rum
Elkészítés:
1. A tejet, a tejszínt, a vaníliát, a fahéjat és a szerecsendiót keverjük össze egy lábasban, és közepes hőmérsékleten forraljuk össze.
2. A forrást követően vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni.
3. A tojások sárgáját verjük fel a cukorral, majd fokozatosan keverjük simára az ízesített tejjel.
4. Végül jöhet az alkohol: öntsük fel rummal, és tegyük a hűtőbe éjszakára, hogy összeérjenek az ízek. A fahéj- és vaníliarudakat eltávolíthatjuk, de nem muszáj.
5. Tálaláskor finoman keverjük hozzá a felvert tojásfehérjét, és egy kevés szerecsendióval megszórva tálaljuk.
Olvasd el ezt is!