Egyben sült csirke még sosem volt ilyen mutatós: különleges technikával készül
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Az egyben sült csirke akkor tökéletes, ha minden része egyenletesen átsül, a melle ugyanolyan szaftos lesz, mint a combja.
Nem tudom, ki hogy van vele, de én imádok egyben sült csirkét készíteni. Le se tudnám tagadni, hisz eddig is rengeteg szuper variációt osztottam meg, kezdve a sóágyon sült csirkével, majd olyan finomságok érkeztek, mint a sörös dobozon sült, a baconbe csomagolt vagy az alaplében készült csibe. Ami problémát jelenthet a készítésénél, hogy nem egyenletesen sül át a hús, a mellét könnyű kiszárítani, épp ezért sokan nem is próbálkoznak az egyben sült csirkével.
Csirkét sütni nem nehéz, igaz, időigényes, de mindenre létezik turpisság. Létezik egy egyszerű technika: a csirke gerincét ki kell vágni, így a madarat ki tudod teríteni. Nagyon látványos lesz: pillangócsirkének, terített csirkének vagy lapítottnak is szokták nevezni. A szépen kiterített csirke így sokkal hamarabb fog megsülni, a bőre ropogós lesz, belül pedig szaftos és omlós lesz a hús, nem szárad ki.
Néhány hasznos tanács:
- A csirke eltávolított gerincét soha ne dobd a kukába, csomagold be és tedd a fagyasztóba, később tökéletes alapanyag lehet leveshez, alapléhez, de még mártás készítésénél is hasznát veheted.
- A hús fűszerezése ízlésre szabható, használj bátran tetszőleges zöldfűszereket, kakukkfüvet, rozmaringot, ha szeretnéd, fokhagymából is kerülhet több a csirkére, rád van bízva.
- A csirke mellé köret is kerülhet, használj krumplit, édesburgonyát, kelbimbót, cukkinit, hagymát, répát, zellert, bármit, amit szívesen eszel. A zöldségeket fűszerezd sóval, borssal, csorgass rájuk olajat. A húst nyugodtan a köretre fektetheted, így a zöldségeknek sokkal finomabb lesz az ízük.
Lapított csirke
Hozzávalók 4 személyre
Hús:
- 1 darab csirke
- 10 dekagramm vaj
- 0.5 csokor petrezselyem
- 2 gerezd fokhagyma
- só és bors ízlés szerint
- 1 teáskanál cayenne-bors
- kevés olívaolaj
Köret:
- ízlés szerint választott zöldségek
Elkészítés:
A csirkét fektessük a mellére, a gerincét vágjuk ki, ezután fordítsuk meg, a melle legyen felül. A kezünkkel lapítsuk ki, a combját és a szárnyát fordítsuk ki.
A csirke mindkét oldalát sózzuk és borsozzuk meg, a csontos részre csorgassunk egy kevés olajat.
A petrezselymet vágjuk finomra.
A puha vajba keverjük bele a petrezselymet, a zúzott fokhagymát, sót, borsot, cayenne-t, majd a csirke bőre alá nyomkodjuk be a fűszervajat, kevés olajjal is locsoljuk meg.
A csirke mellé ízlés szerint bármilyen zöldséget lehet tenni, együtt fog elkészülni a hús és a köret.
A csirkét toljuk 200-220 fokosra előmelegített sütőbe, 40-50 perc alatt süssük készre.
Fotó: Getty Images