
Így lesz igazán omlós az egészben sült csirke: az alaplé csodát tesz a hússal

Az alaplében készült csirke omlós, szinte leválik a csontról, az íze pedig fenomenális. Egyszerű sütési technika, amit érdemes kipróbálni.
Alaplével minden finomabb: mártásokat, krémleveseket és még egészben sült húst is készíthetsz vele. Az alaplé tele van értékes tápanyagokkal és finom ízekkel, ezek az aromák beivódnak a húsba, szaftos és rendkívül ízletes végeredményt tehetsz az asztalra.
A legjobb, ha sütőben készül az egész csirke, ha azonban nincs nagy hőálló edényed, akkor is el tudod készíteni ezt a fantasztikus fogást. Tűzálló tál híján helyezd a csirkét egy nagy fazékba, tedd mellé a zöldségeket és a kakukkfüvet, öntsd rá az alaplevet és a bort, majd fedő alatt, lassú lángon főzd puhára a szárnyast, végül tedd tepsire és süsd pirosra. Az alaplevet utána semmiképpen se dobd ki, szűrd le, hűtsd ki, más fogásnál még a hasznodra lehet.
Alaplében sült csirke

Hozzávalók 4 személyre
- 1 darab egész csirke
- 4 darab vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só és bors ízlés szerint
- 1 csokor kakukkfű
- 180 milliliter fehérbor
- 1 liter alaplé (csirke vagy zöldség)
- kevés olaj
Elkészítés:
A csirkét sóval és borssal fűszerezzük be.
Egy nagy serpenyőben forrósítsunk az olajat, majd a csirke minden oldalát pirítsuk körbe.
Helyezzük hőálló edénybe a csirkét, a darabolt hagymát, fokhagymát és a kakukkfüvet tegyük a hús köré, utána öntsük rá az alaplevet és a bort. Toljuk 150 fokosra előmelegített sütőbe 2 órára, majd vegyük feljebb az erősségét 180 fokra, 20-30 perc alatt süssük pirosra a húst. (A sütési idő eltérő lehet, kisebb szárnyasnál kevesebb idő is elegendő.)
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!