Így lesz igazán omlós az egészben sült csirke: az alaplé csodát tesz a hússal

acscover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az alaplében készült csirke omlós, szinte leválik a csontról, az íze pedig fenomenális. Egyszerű sütési technika, amit érdemes kipróbálni.

Alaplével minden finomabb: mártásokat, krémleveseket és még egészben sült húst is készíthetsz vele. Az alaplé tele van értékes tápanyagokkal és finom ízekkel, ezek az aromák beivódnak a húsba, szaftos és rendkívül ízletes végeredményt tehetsz az asztalra.

A legjobb, ha sütőben készül az egész csirke, ha azonban nincs nagy hőálló edényed, akkor is el tudod készíteni ezt a fantasztikus fogást. Tűzálló tál híján helyezd a csirkét egy nagy fazékba, tedd mellé a zöldségeket és a kakukkfüvet, öntsd rá az alaplevet és a bort, majd fedő alatt, lassú lángon főzd puhára a szárnyast, végül tedd tepsire és süsd pirosra. Az alaplevet utána semmiképpen se dobd ki, szűrd le, hűtsd ki, más fogásnál még a hasznodra lehet.

Alaplében sült csirke

acsct

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 darab egész csirke
  • 4 darab vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 csokor kakukkfű
  • 180 milliliter fehérbor
  • 1 liter alaplé (csirke vagy zöldség)
  • kevés olaj
Recept idők

Elkészítés:

A csirkét sóval és borssal fűszerezzük be.

Egy nagy serpenyőben forrósítsunk az olajat, majd a csirke minden oldalát pirítsuk körbe.

Helyezzük hőálló edénybe a csirkét, a darabolt hagymát, fokhagymát és a kakukkfüvet tegyük a hús köré, utána öntsük rá az alaplevet és a bort. Toljuk 150 fokosra előmelegített sütőbe 2 órára, majd vegyük feljebb az erősségét 180 fokra, 20-30 perc alatt süssük pirosra a húst. (A sütési idő eltérő lehet, kisebb szárnyasnál kevesebb idő is elegendő.)

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük