Sűrű lasagne leves - Hihetetlenül hangzik, de elképesztően finom
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A lasagne nem csak főétel lehet - kicsit több lével, belefőtt tésztával, ricottás-sajtos feltéttel az egyik legszuperebb leves a világon
Jóval kevesebb idő elkészíteni, mint egy lasagnét, ízeiben mégis visszaadja sokak kedvencét.
A leves alapja egy bolognai ragu paradicsomlével és alaplével hígítva. Lényegében egy fűszeres, húsos paradicsomlevest kell készíteni, amibe darabokra tört lasagne-tészta kerül, a besamelmártást pedig egy ricottás-sajtos feltét helyettesíti.
Az egyetlen dolog, ami szokatlan lehet a levesben, az a darált hús. Ha számotokra zavaró, hogy mindenhol hús van a lében, akkor érdemes lehet gombócokat formálni belőle és úgy belefőzni a levesbe, de az is jó megoldás, ha durvábbra darált húst vesztek, és a lepirításnál nem szeditek szét apró darabokra. Vegetáriánusok pedig teljesen el is hagyhatják belőle.
Ha a levest rögtön tálaljátok és nagy valószínűséggel el is fog fogyni, akkor a tésztát közvetlenül belefőzhetitek, viszont ebben az esetben adjatok plusz egy bögre - 2,5 dl - vizet a léhez, ennyit be fog szívni a tészta. Ha több napra főzitek a levest, akkor érdemes a tésztát külön kifőzni és csak tálaláskor beletenni, hogy ne szívja be a levet másnapra.
Lasagne leves
Hozzávalók 6 adaghoz
- 500 gramm darált hús (pulyka, sertés, marha)
- 1 darab vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 4.5 bögre alaplé
- 1 doboz kockázott paradicsom (400 g)
- 1 doboz passzírozott paradicsom (400 g)
- 2.5 evőkanál paradicsomsűrítmény
- 2 teáskanál bazsalikom
- 1 teáskanál oregánó
- 0.5 teáskanál rozmaring
- 0.5 teáskanál kakukkfű
- ízlés szerint só, bors
- 8 darab lasagne-tészta
- 150 gramm mozzarella
- 60 gramm parmezán
- 225 gramm ricotta
Elkészítés:
Vágjuk össze a vöröshagymát apró darabokra, a fokhagymákat törjük össze. Olajon kezdjük el dinsztelni a vöröshagymát, mikor már üveges, adjuk hozzá a fokhagymát is.
Mehet rá a darált hús, sózzuk, borsozzuk, süssük, amíg a hús ki nem fehéredik.
Adjuk hozzá a húshoz az alaplevet, a háromféle paradicsomot és a fűszereket. Forrás után sózzuk, borsozzuk, ha szükséges. Alacsony lángon legalább 20 percig főzzük.
A lasagne-tésztát törjük kisebb darabokra, főzzük ki külön vagy főzzük bele a levesbe.
Egy kis tálban keverjük össze a reszelt mozzarellát, parmezánt és a ricottát.
Ha elkészült a leves, tegyük bele a tésztát, szórjuk meg a tetejét a ricottás sajttal, melegen tálaljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Só&Bors