Házi szilvalekváros bukta: csak egy kis türelmet igényel
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Így készíts otthon dubaji pisztáciás csokit: gasztroajándéknak is tökéletes
Krémes, mexikói forró csoki: pikáns fűszer is kerül bele
Fűszeres narancslekvár: nem hiányozhat az ünnepi asztalról
Ropogósra sült tört burgonya: parmezán pirul a tetején
Zselés szaloncukrokat teszteltünk: nem a legdrágább győzött
Nem tudom, miért nem süt már senki buktát, de annyira kikopott a mindennapokból, hogy a gyerekek még a sütemény nevét sem ismerik. Pedig ez az első, ami eszembe jut a frissen főtt házi szilvalekvárról. Bár nem hallottak még róla, azért úgy, ahogy volt, forrón elfogyott az egész tepsi.
Talán azért tűnt el, mert mindenkinek csak azok a szörnyű, száraz tésztájú, belül kocsonyás és túlédesített lekvárral töltött bukták maradtak meg az emlékeiben, amiket néha a sulimenzán kaptunk? Az igazi, házi bukta nem ilyen: akkor jó, ha foszlós, enyhén édes a tésztája, belül pedig - természetesen - édes szilvalekvár kell, hogy legyen.
Csak türelem
A kelt tésztától nem kell félni, nem sokkal bonyolultabb egy muffinnál, csak picivel több türelem kell hozzá. Cserébe nem kíván meg különleges eszközöket vagy alapanyagokat. Teljesen felesleges rajta stresszelni, akárhányszor készítjük el, a végeredmény így se, úgy se lesz mindig teljesen ugyanolyan.
A kelt tésztát nem mi irányítjuk
A kelt tésztáknak mind önálló egyénisége van, hol puhábbak lesznek, hol harapnivalóbbak, hol óriásira püffednek, hol kevésbé kelnek nagyra. Nem kell szép, szabályosra formázni, a kelés úgyis keresztül húzza a számításainkat. Egyszóval fontos, hogy elfogadjuk a kelt tésztáknak azt a tulajdonságát, hogy nem mi irányítunk. Ha ezzel a gondolattal megbarátkoztunk, már minden simán megy majd.
Szilvalekváros bukta
Hozzávalók 10 adaghoz
- 500 gramm finomliszt
- 2 darab tojás
- 50 gramm cukor
- 2.5 deciliter tej
- 7 gramm porélesztő
- 70 gramm vaj
- 2 deciliter szilvalekvár
- 1 csipet só
Elkészítés:
Lisztezett deszkára borítom, ujjnyi vastagra nyújtom. Téglalapokat vágok belőle, a lapok közepére pedig egy-egy kanál sűrű, házi szilvalekvárt kanalazok. A lapokat összehajtom és a széleinél kissé lenyomkodom, hogy kelés, illetve sülés közben ne nyíljon ki. A buktákat további fél órán át letakarva kelni hagyom.
A sütőt előmelegítem 180 fokosra. A buktákat lekenem egy felvert tojással, és amikor a sütő felmelegedett, betolom a tepsit. Körülbelül 40 perc alatt sütöm aranyszínűre a buktákat.
Fotók: Ács Bori/Sóbors