![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Lencsefasírt, ami után a húsevők is elismerően csettintenek
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Lencse, dió és lenmag - tökéletesek együtt. Egy nagyon egyszerű recept, amit a vegák és a húsimádók is szeretni fognak. Sőt, elég a sajtot lecserélni és a vegánok is állhatnak neki a sütésnek.
Ez a recept eltér egy kicsit a megszokottól - a lencse se beáztatva, se előfőzve, se lepürésítve nincs. Egy szárazabb, pergős lencsére van szükségünk, nem a lencsepép fogja összetartani a masszát, hanem egy kis szójaszósz.
Éppen ezért nem annyira könnyen formázható a massza, kicsit darabos, úgyhogy nem olajban, hanem sütőben kell kisütni a fasírtokat - így biztosan nem fognak szétesni és legalább kevesebb vele a munka is.
Se tojás, se zsemlemorzsa nem kell ehhez a fasírthoz, ellenben van benne dió, lenmag és sajt. A sajtot leszámítva minden hozzávaló vegán, úgyhogy ha szeretnénk, azt is ki tudjuk cserélni nemes élesztőpehelyre, ami nem más, mint egy édeskés, sajtos ízvilágú inaktivált élesztő, ami vegánoknak tökéletes sajtpótló lehet.
A lencse rendkívül egészséges, tápanyagban gazdag, tele van rosttal és fehérjével. Rosttartalmának köszönhetően tisztítja a beleket, méregtelenítő hatású és diétázóknak is kiváló választás. Mivel fehérjében gazdag, tökéletesen pótolni tudja a tejben található anyagokat, akár a laktózérzékenyek számára is.
Lencsefasírt
![lencsefasírtrecept](https://kep.index.hu/1/0/2910/29100/291008/29100895_8aab88b52dd9ee7c8763145efdabbed9_wm.jpg)
Hozzávalók 6 adaghoz
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 darab vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál petrezselyem
- 0.25 teáskanál kakukkfű
- 0.25 teáskanál pirospaprika
- 0.5 bögre lencse (száraz)
- 2 bögre zöldségalaplé
- 1 bögre dió (darabolt)
- 2 evőkanál liszt
- 2 evőkanál lenmag (összezúzott)
- 2 evőkanál reszelt sajt
- 2 evőkanál szójaszósz
- 0.5 teáskanál só
Elkészítés:
2. Öntsük rá a zöldségalaplevet (vagy vizet), forraljuk fel, majd vegyük alacsonyabbra a lángot, fedjük le az edényt, és főzzük addig, amíg a lencse meg nem puhul és a víz el nem párolog. Ez kb. 30 percet vesz igénybe.
3. Vegyük ki a lencsés-hagymás alapot egy tálba. Egy aprítógép segítségével törjük össze a diót és a lenmagot, majd adjuk hozzá a lencséhez. Mehet hozzá a liszt, a sajt, a szójaszósz és a só is.
4. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
5. Vegyünk ki a masszából 1-2 evőkanálnyi adagokat, formázzunk belőlük golyókat. Tegyük őket az előkészített tepsibe, süssük 30 percig, amíg ropogós és aranybarna lesz a külsejük.
Fotó: Shutterstock
Olvasd el ezt is!