Paradicsomos lencsepörkölt sok tejföllel - Észre sem vesszük, hogy nincs benne hús
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Együnk lencsét, hogy sok pénzünk legyen - hangzik az utasítás újévkor. Mondanom sem kell, hogy akármennyi lencsét ettem, eddig nem lettem gazdagabb.
Már az elején le kell szögeznem, hogy nem vagyok vegetáriánus, de egyre többször érzem azt, hogy nem kívánom a húst. Persze olyankor is valami tartalmasra vágyom, csak nem feltétlenül olyanra, amiben állati eredetű fehérje van. A pörköltalapú ételeket nagyon szeretem, de igazából maga az alap az, ami a kedvencem, így arra keresek alternatív megoldásokat.
A lencse az az alapanyag, ami kellőképpen laktató és nagyon egészséges is. Szerintem méltatlanul keveset fogyasztunk belőle, pedig olcsó és nagyon egyszerű az elkészítése. Annyi macera van vele, hogy viszonylag sokáig kell áztatni főzés előtt, de utána nagyon hamar elkészül. Aznap, frissen is finom, de másnapra még jobban összeérnek az ízek, úgyhogy magunkkal is vihetjük munkahelyi ebédnek.
Lencsepörkölt
Hozzávalók 2 személyre
- 100 gramm lencse
- 1 darab vöröshagyma (kicsi)
- 1 darab lilahagyma (kicsi)
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 1 darab paprika
- ízlés szerint só
- 3 evőkanál tejföl
- 1 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint pirospaprika
Elkészítés:
A lencsét áztassuk be néhány órára, majd mossuk meg és szűrjük le.
A hagymát vágjuk egészen apróra, akár aprítógéppel is dolgozhatunk. A fokhagymát is vágjuk vékony szeletekre. Egy kevés olajon dinszteljük meg a hagymát és a fokhagymát. Vegyük le a tűzhelyről, szórjuk rá a pirospaprikát, jól keverjük össze.
Tegyük vissza a tűzhelyre, tegyük rá a paprikát és a paradicsompürét, kis lángon, kevergetve pirítsuk. Tegyük rá a lencsét, keverjünk rajta, majd öntsünk rá annyit vizet, hogy éppen ellepje. Fedő alatt, alacsony lángon főzzük, amíg el nem párolog róla a víz.
Tálaláskor tegyünk rá tejfölt és tésztával kínáljuk.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors