
Paradicsomos lencsepörkölt sok tejföllel - Észre sem vesszük, hogy nincs benne hús

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Brokkolis partifalatok tele fehérjével: egészséges nasi vagy könnyű vacsi
Ropogós

A legkrémesebb ramen mogyoróvajjal: egy hétköznap estébe is belefér

Mennyei palacsinta muffinformában sütve: így még puhább és csábítóbb

Isteni, duplán sajtos töltött gomba: krémfehér sajt kerül a kalapokba

Aromás fűszerolajok házilag: öröm velük a főzés

Zöldséges pite gazdagon: szaftos ragu sül a ropogós tésztába
Együnk lencsét, hogy sok pénzünk legyen - hangzik az utasítás újévkor. Mondanom sem kell, hogy akármennyi lencsét ettem, eddig nem lettem gazdagabb.
Már az elején le kell szögeznem, hogy nem vagyok vegetáriánus, de egyre többször érzem azt, hogy nem kívánom a húst. Persze olyankor is valami tartalmasra vágyom, csak nem feltétlenül olyanra, amiben állati eredetű fehérje van. A pörköltalapú ételeket nagyon szeretem, de igazából maga az alap az, ami a kedvencem, így arra keresek alternatív megoldásokat.
A lencse az az alapanyag, ami kellőképpen laktató és nagyon egészséges is. Szerintem méltatlanul keveset fogyasztunk belőle, pedig olcsó és nagyon egyszerű az elkészítése. Annyi macera van vele, hogy viszonylag sokáig kell áztatni főzés előtt, de utána nagyon hamar elkészül. Aznap, frissen is finom, de másnapra még jobban összeérnek az ízek, úgyhogy magunkkal is vihetjük munkahelyi ebédnek.
Lencsepörkölt

Hozzávalók 2 személyre
- 100 gramm lencse
- 1 darab vöröshagyma (kicsi)
- 1 darab lilahagyma (kicsi)
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 1 darab paprika
- ízlés szerint só
- 3 evőkanál tejföl
- 1 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint pirospaprika
Elkészítés:
A lencsét áztassuk be néhány órára, majd mossuk meg és szűrjük le.
A hagymát vágjuk egészen apróra, akár aprítógéppel is dolgozhatunk. A fokhagymát is vágjuk vékony szeletekre. Egy kevés olajon dinszteljük meg a hagymát és a fokhagymát. Vegyük le a tűzhelyről, szórjuk rá a pirospaprikát, jól keverjük össze.
Tegyük vissza a tűzhelyre, tegyük rá a paprikát és a paradicsompürét, kis lángon, kevergetve pirítsuk. Tegyük rá a lencsét, keverjünk rajta, majd öntsünk rá annyit vizet, hogy éppen ellepje. Fedő alatt, alacsony lángon főzzük, amíg el nem párolog róla a víz.
Tálaláskor tegyünk rá tejfölt és tésztával kínáljuk.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors