Laktató lencsés egytál pirított hagymával: kamrafosztogatós ebéd

3
Nyomtatás
egyiptomi-lencses-egytaletel
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A lencse egy igen közkedvelt hozzávaló, ami szerencsére már nem csak újévkor népszerű. Ezúttal egy lencsés egytálételt mutatunk, kamrafosztogató stílusban.

A lencsét azóta szerettem meg igazán, amióta megismerkedtem az indiai konyhával. Abban ugyanis a lencse olyan fontos hozzávalónak számít, mint nálunk a hús vagy a kenyér.

Ezt a receptet egy egyiptomi étteremben kóstoltam először, ahol csak úgy nevezik, hogy koshari. Rizzsel, csicseriborsóval, paradicsomszósszal készül, amelynek a tetejét pirított hagymával szórják meg.

Lencsés egytál pirított hagymával

egyiptomi-lencses-egytaletel

Hozzávalók 4 személyre

A lencsés rizshez:

  • 190 g lencse
  • 190 g rizs
  • 1 ek. olívaolaj
  • 1 tk.
  • 0.5 tk. őrölt kömény
  • 0.25 tk. őrölt koriander
  • 1200 ml víz

A tésztához és a csicseriborsóhoz:

  • 120 g makaróni
  • 400 g csicseriborsó-konzerv
  • 3 l víz

A paradicsomszószhoz:

  • 2 ek. olívaolaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 tk. őrölt kömény
  • 0.25 tk. őrölt koriander
  • 0.25 tk. Cayenne-bors
  • 800 g paradicsomkonzerv
  • 2 ek. almaecet
  • 1 tk.

A pirított hagymához:

  • 2 db vöröshagyma
  • 120 ml növényi olaj
Recept idők

Elkészítés:

Először főzzük meg a lencsét. A barna lencsét öblítsük le, majd tegyük bele egy közepes méretű lábasba. Öntsünk hozzá fél liter vizet.

Forraljuk fel, majd csökkentsük a hőt és főzzük 15 percig, vagy amíg a lencse félig megpuhul. Szűrjük le és tegyük félre.

Egy nagy lábasban hevítsünk fel 1 evőkanál olívaolajat, majd adjuk hozzá az átmosott és lecsepegtetett rizst és keverjük át alaposan.

Adjuk hozzá a félig megfőtt lencsét, a sót, a köményt, a koriandert és további 700 ml vizet.

Forraljuk fel, majd csökkentsük a hőfokot alacsonyra, és főzzük puhára a rizst és a lencsét. Ez kb. 15-20 perc.

A tészta főzéséhez forraljunk fel egy nagy lábasban kb. 2,5-3 liter sós vizet. A tészta tasakján írtak szerint főzzük meg benne a tésztát, majd szűrjük le és tegyük félre.

Készítsük el a paradicsomszószt.

Egy nagy serpenyőben hevítsünk fel 2 evőkanál olívaolajat.  A fokhagymákat aprítsuk fel, majd adjuk hozzá a serpenyőhöz. Pirítsuk kb. 1 percig.

Ezt követően mehetnek bele a fűszerek: az őrölt kömény, az őrölt koriander és a Cayenne-bors.  Keverjük át a fűszereket, majd adjuk hozzá a paradicsomkonzervet, az ecetet és a sót.

Forraljuk fel, majd alacsony lángon főzzük a szószt kb. 15-20 percig, amíg az besűrűsödik.

Végezetül készítsük el a ropogós hagymát is. A vöröshagymákat tisztítsuk meg és vágjuk vékony csíkokra.

Egy másik serpenyőben hevítsünk fel olajat, majd süssük meg benne a vöröshagymaszeleteket. Szűrőkanállal szedjük őket papírtörlőre.

A csicseriborsót öblítsük át, majd csepegtessük le.

Következzék a tálalás. 

Egy nagy tál aljára halmozzuk a rizses-lencsés keveréket, majd tegyük rá a főtt tésztát és a csicseriborsót.

Locsoljuk meg az egészet a paradicsomos szósszal, végül pedig szórjuk meg a pirított hagymával.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon