
Kínai tojásos sült rizs zöldségekkel dúsítva: önmagában is jólesik
A kínai tojásos sült rizs egyszerű, de tápláló étel, amit könnyen elkészíthetsz. Érdemes saját ízlés szerint alakítani a receptet.
A lencsét azóta szerettem meg igazán, amióta megismerkedtem az indiai konyhával. Abban ugyanis a lencse olyan fontos hozzávalónak számít, mint nálunk a hús vagy a kenyér.
Ezt a receptet egy egyiptomi étteremben kóstoltam először, ahol csak úgy nevezik, hogy koshari. Rizzsel, csicseriborsóval, paradicsomszósszal készül, amelynek a tetejét pirított hagymával szórják meg.
Először főzzük meg a lencsét. A barna lencsét öblítsük le, majd tegyük bele egy közepes méretű lábasba. Öntsünk hozzá fél liter vizet.
Forraljuk fel, majd csökkentsük a hőt és főzzük 15 percig, vagy amíg a lencse félig megpuhul. Szűrjük le és tegyük félre.
Egy nagy lábasban hevítsünk fel 1 evőkanál olívaolajat, majd adjuk hozzá az átmosott és lecsepegtetett rizst és keverjük át alaposan.
Adjuk hozzá a félig megfőtt lencsét, a sót, a köményt, a koriandert és további 700 ml vizet.
Forraljuk fel, majd csökkentsük a hőfokot alacsonyra, és főzzük puhára a rizst és a lencsét. Ez kb. 15-20 perc.
A tészta főzéséhez forraljunk fel egy nagy lábasban kb. 2,5-3 liter sós vizet. A tészta tasakján írtak szerint főzzük meg benne a tésztát, majd szűrjük le és tegyük félre.
Készítsük el a paradicsomszószt.
Egy nagy serpenyőben hevítsünk fel 2 evőkanál olívaolajat. A fokhagymákat aprítsuk fel, majd adjuk hozzá a serpenyőhöz. Pirítsuk kb. 1 percig.
Ezt követően mehetnek bele a fűszerek: az őrölt kömény, az őrölt koriander és a Cayenne-bors. Keverjük át a fűszereket, majd adjuk hozzá a paradicsomkonzervet, az ecetet és a sót.
Forraljuk fel, majd alacsony lángon főzzük a szószt kb. 15-20 percig, amíg az besűrűsödik.
Végezetül készítsük el a ropogós hagymát is. A vöröshagymákat tisztítsuk meg és vágjuk vékony csíkokra.
Egy másik serpenyőben hevítsünk fel olajat, majd süssük meg benne a vöröshagymaszeleteket. Szűrőkanállal szedjük őket papírtörlőre.
A csicseriborsót öblítsük át, majd csepegtessük le.
Következzék a tálalás.
Egy nagy tál aljára halmozzuk a rizses-lencsés keveréket, majd tegyük rá a főtt tésztát és a csicseriborsót.
Locsoljuk meg az egészet a paradicsomos szósszal, végül pedig szórjuk meg a pirított hagymával.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu