Az indiai vajas csirke titka: így lesz káprázatosan krémes házilag

indiai-vajas-csirke
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egy különleges ünnep, a diwali alkalmából lehetőséget kaptam arra, hogy belekóstoljak az Indigo Express autentikus ételeibe. Ennek apropóján készítettem el az étterem legendás vajascsirke-receptjét.

A diwali a hindu vallás egyik legfontosabb ünnepe, ez az indiai újév, amikor minden az emberi kapcsolatokról és a fényekről szól. Ennek az ünnepnek az apropóján vehettem részt egy sajtóeseményen, ahol számos különleges fogásba kóstolhattam bele. Raadásul még egy halom különleges fűszerrel is megajándékoztak, hogy otthon is elkészíthessem azt a bizonyos legendás, indiai vajas csirkét. 

Maga az elkészítés lelki ráhangolódást és türelmet igényel, illetve olyan tradicionális alapanyagokat, mint a dinnyemag, a mustárolaj, a gyömbér-fokhagyma paszta, a garam masala vagy éppen a görögszéna. A csirkéhez pedig egy különleges pác dukál, illetve egy mártás, ezeket összefőzve végül megszületik ez a fantasztikusan krémes, fűszermámorban úszó ételköltemény.

Autentikus indiai vajas csirke

indiai-vajas-csirke

Hozzávalók 4 személyre

A páchoz:

  • 200 g joghurt
  • 40 ml mustárolaj
  • 20 g őrölt deggi chili
  • 80 g
  • 20 g gyömbéres fokhagymapaszta
  • 20 g őrölt kömény
  • 4 g görögszéna
  • 2 g garam masala
  • 20 g őrölt koriander

A mártáshoz:

  • 2 l víz
  • 400 g vöröshagyma
  • 1 kg friss paradicsom
  • 320 g kesudió
  • 2 g zöld kardamompor
  • 120 g dinnyemag
  • 8 g fahéjrúd
  • 4 g babérlevél

A csirkéhez:

  • 800 g csirkemell
  • 80 ml olaj
  • 20 g gyömbéres fokhagymapaszta
  • 20 g őrölt koriander
  • 20 g őrölt kömény
  • 2 g garam masala
  • 40 g
  • 4 g görögszéna
  • 2 zöld kardamompor
  • 40 g méz
  • 2 ek tejszín
  • 1 tk vaj
Recept idők

Elkészítés:

Először vágjuk fel a csirkemelleket 2x3 cm-es darabokra. Utána tegyük bele egy közepes méretű tálba. 

Készítsük el a pácot: keverjük össze egy szintén közepes tálban a joghurtot, a mustárolajat, az őrölt deggi chilit, a sót, a gyömbér-fokhagyma pasztát, az őrölt köményt, a görögszénát, a garam masalat és az őrölt koriandert. 

A csirkemelldarabokat tegyük bele a fűszeres pácba, forgassuk át alaposan, majd fóliával lefedve tegyük a hűtőbe legalább egy éjszakára pihenni, hogy a fűszeres keverék alaposan átjárhassa a húst.

Készítsük el a mártást. Egy közepes lábosban forraljunk fel 2 liter vizet.

A vöröshagymát vágjuk fel apróra, a friss paradicsomot hámozzuk meg és kockázzuk fel. 

Adjuk hozzá a forrásban lévő vízhez a hagymát, a paradicsomot, a kesudiót, a zöld kardamomot, a dinnyemagot, a fahéjrudat és a babérleveleket.

Főzzük a mártást legalább 2 órán keresztül. Ha letelt a 2 óra, vegyük ki belőle a babérleveleket, majd turmixoljuk le az egészet.

Ne ijedjünk meg, a fahéjrudak ennyi idő alatt kellően megpuhulnak ahhoz, hogy tökéletesen le tudjuk turmixolni.

A mártást tegyük félre, és vegyünk elő egy serpenyőt.

Hevítsük fel benne az olajat, majd adjuk hozzá a maradék gyömbéres-fokhagymás pasztát, és folyamatos keverés mellett, kb. 2 perc alatt melegítsük fel.

Amint elkészült, vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni.

Ezután adjuk hozzá a még fel nem használt fűszerek maradékát: az őrölt koriandert és köményt, a garam masalát, a sót, némi görögszénát, a zöld kardamomport és a mézet, majd keverjük össze, és adjuk hozzá a már kész mártáshoz. 

Főzzük tovább az immáron mindennel kiegészült mártást egészen addig, amíg krémesen sűrű nem lesz. Ekkor adjuk hozzá a pácolt csirkemelldarabokat, illetve ha marad a pácból, akkor azt is bátran kanalazzuk hozzá. Főzzük további fél órát, majd feltéve az i-re a pontot, lágyan csorgassuk bele a tejszínt és a vajat.

Keverjük át még egyszer, és már el is készült az autentikus, indiai vajas csirkénk. 

Tálaljuk forrón, basmati rizzsel vagy frissen sült naankenyérrel. 

Fotó forrása: Horváth Kitti Gabriella/SóBors

Ezt is szeretjük