Fűszeres, ropogós bundában sült csirke: az ízletes falatok rabul ejtenek
A rántott csirkehús nem a megszokott módon készül. Fűszeres, ropogós bunda teszi ellenállhatatlanná.
A diwali a hindu vallás egyik legfontosabb ünnepe, ez az indiai újév, amikor minden az emberi kapcsolatokról és a fényekről szól. Ennek az ünnepnek az apropóján vehettem részt egy sajtóeseményen, ahol számos különleges fogásba kóstolhattam bele. Raadásul még egy halom különleges fűszerrel is megajándékoztak, hogy otthon is elkészíthessem azt a bizonyos legendás, indiai vajas csirkét.
Maga az elkészítés lelki ráhangolódást és türelmet igényel, illetve olyan tradicionális alapanyagokat, mint a dinnyemag, a mustárolaj, a gyömbér-fokhagyma paszta, a garam masala vagy éppen a görögszéna. A csirkéhez pedig egy különleges pác dukál, illetve egy mártás, ezeket összefőzve végül megszületik ez a fantasztikusan krémes, fűszermámorban úszó ételköltemény.
Először vágjuk fel a csirkemelleket 2x3 cm-es darabokra. Utána tegyük bele egy közepes méretű tálba.
Készítsük el a pácot: keverjük össze egy szintén közepes tálban a joghurtot, a mustárolajat, az őrölt deggi chilit, a sót, a gyömbér-fokhagyma pasztát, az őrölt köményt, a görögszénát, a garam masalat és az őrölt koriandert.
A csirkemelldarabokat tegyük bele a fűszeres pácba, forgassuk át alaposan, majd fóliával lefedve tegyük a hűtőbe legalább egy éjszakára pihenni, hogy a fűszeres keverék alaposan átjárhassa a húst.
Készítsük el a mártást. Egy közepes lábosban forraljunk fel 2 liter vizet.
A vöröshagymát vágjuk fel apróra, a friss paradicsomot hámozzuk meg és kockázzuk fel.
Adjuk hozzá a forrásban lévő vízhez a hagymát, a paradicsomot, a kesudiót, a zöld kardamomot, a dinnyemagot, a fahéjrudat és a babérleveleket.
Főzzük a mártást legalább 2 órán keresztül. Ha letelt a 2 óra, vegyük ki belőle a babérleveleket, majd turmixoljuk le az egészet.
Ne ijedjünk meg, a fahéjrudak ennyi idő alatt kellően megpuhulnak ahhoz, hogy tökéletesen le tudjuk turmixolni.
A mártást tegyük félre, és vegyünk elő egy serpenyőt.
Hevítsük fel benne az olajat, majd adjuk hozzá a maradék gyömbéres-fokhagymás pasztát, és folyamatos keverés mellett, kb. 2 perc alatt melegítsük fel.
Amint elkészült, vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni.
Ezután adjuk hozzá a még fel nem használt fűszerek maradékát: az őrölt koriandert és köményt, a garam masalát, a sót, némi görögszénát, a zöld kardamomport és a mézet, majd keverjük össze, és adjuk hozzá a már kész mártáshoz.
Főzzük tovább az immáron mindennel kiegészült mártást egészen addig, amíg krémesen sűrű nem lesz. Ekkor adjuk hozzá a pácolt csirkemelldarabokat, illetve ha marad a pácból, akkor azt is bátran kanalazzuk hozzá. Főzzük további fél órát, majd feltéve az i-re a pontot, lágyan csorgassuk bele a tejszínt és a vajat.
Keverjük át még egyszer, és már el is készült az autentikus, indiai vajas csirkénk.
Tálaljuk forrón, basmati rizzsel vagy frissen sült naankenyérrel.
Fotó forrása: Horváth Kitti Gabriella/SóBors