Isteni lencsesaláta maradékból: erőt ad az új évre - Meg persze pénzt is
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nem megszokott lencsesaláta-recept, de mindenképpen megéri kipróbálni. Oregánó, petrezselyem, zöldhagyma és olívabogyó is kerül a lencse mellé, azonban ez a szokatlan párosítás több mint jó.
A lencsét balzsamecetes-citromleves öntetben marináljuk, ettől lesz a saláta igazán különleges. A fűszerek és zöldségek is nagyon sokat dobnak rajta, a kaliforniai paprika édeskés íze tökéletesen ellensúlyozza a balzsamecet savasságát.
Friss petrezselymet télen is be tudunk szerezni, friss oregánót viszont már jóval nehezebb. Ha nem tudunk frisshez hozzájutni, akkor egy teáskanálnyi szárított oregánót tegyünk bele egy evőkanál olívaolajba, majd hagyjuk állni benne 10 percig. Utána ezt öntsük hozzá a salátához, intenzívebb lesz a morzsolt oregánó íze. Lencséből nyugodtan használhatunk maradékot is, az se baj, ha hagymával-babérlevéllel főztük, úgy is nyugodtan beletehetjük.
Ha nem annyira szeretjük a savanykás ízeket, akkor elég, ha csak citromlevet vagy csak balzsamecetet teszünk a salátába, illetve csökkenthetjük a mennyiségüket is. A kaliforniai paprikából pedig tegyünk többet, hogy hangsúlyosabb legyen az édes ellensúly.
Zölden pompázó lencsesaláta
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 bögre lencse (száraz)
- 2 evőkanál citromlé
- 2 evőkanál balzsamecet
- 4 evőkanál olívaolaj
- 1 darab kaliforniai paprika
- 1 bögre zöld olívabogyó
- 3 darab zöldhagyma
- 1 marék petrezselyem (friss)
- 1 marék oregánó (friss)
- ízlés szerint só&bors
Elkészítés:
1. Tegyük a lencsét háromszoros mennyiségű vízbe, alacsony lángon főzzük, amíg meg nem puhul, ez kb. 30 percet vesz igénybe.
2. Szűrjük le az elkészült lencsét, hagyjuk teljesen lecsöpögni. Keverjük össze 1 evőkanál citromlével, balzsamecettel és olívaolajjal. Hagyjuk ebben a "pácban" 10-20 percig, addig készítsük elő a többi hozzávalót.
3. Vágjuk össze a kaliforniai paprikát, a zöldhagymát és az olívabogyót, tegyük őket egy nagy tálba. Öntsük nyakon őket a másik evőkanál citromlével, balzsamecettel és a 3 evőkanál olívaolajjal.
4. Tegyük a marinált lencsét is a tálba, keverjük jól össze. Ha nem szeretnénk ennyi dresszinget, akkor a lencséről előbb öntsük le a levet.
5. A petrezselymet és az oregánót aprítsuk fel, adjuk hozzá a lencséhez. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
Fotó: Shutterstock