Csokis keksz Jóbarátok módra: a francia üknagymama receptje
Aki nagy Jóbarátok rajongó hírében áll, annak biztosan felcsillan most a szeme, hiszen Phoebe „francia üknagymamájának” csokissüti-receptjéről rántjuk le a leplet.
Ezt a kekszet tényleg gyorsan el lehet készíteni: csupán 3 összetevőre és egy derelyevágóra lesz hozzá szükség.
A kekszek kb. 6x4 cm-esek lesznek, a tetejüket porcukorral hintjük meg sütés előtt, majd a frissen kisült, ropogós falatokra olvasztott csokoládéval készítünk mintákat.
A leveles tésztát vegyük ki a fagyasztóból és hagyjuk, hogy szobahőmérsékleten felolvadjon.
Abban az esetben, ha nem előre kinyújtottat vettünk, nyújtsuk ki a tésztát, majd egy derelyevágó segítségével szaggassuk ki a tésztát úgy, hogy 6x4 cm-es téglalapokat kapjunk.
Ezután mindegyik keksz közepét is vágjuk be a derelyevágóval, majd tegyük őket egy 40x40 cm-es, sütőpapírral kibélelt tepsibe úgy, hogy a kekszek között legyen kb. 2 cm távolság, hiszen sütés közben nőni fognak.
Ha minden keksz a tepsibe került, hintsük meg az összeset porcukorral – használjunk hozzá egy szitát –, majd 180 fokra előmelegített sütőben, mindössze 10-13 perc alatt süssük aranybarnára. Amint kisült egy adag keksz, mehet is be a következő a sütőbe.
Az elkészült keksz tetejére készítsük el az olvasztott csokoládét. A csokit olvaszthatjuk mikrohullámú sütőben vagy vízgőz felett is.
Ha kész, várjuk meg, amíg hűlni kezd, majd öntsük bele egy kinyomózsákba, vagy egy egyszerű zacskóba, amelynek levágjuk a végét. A folyékony csokoládéval készítsünk mintát a kekszek tetejére az egyik sarkából kiindulva egészen a túlsó végéig. Nem baj, ha nem szép, vagy nem szabályos, a lényeg úgyis az ízekben rejlik.
Ezután a kész kekszeket 5 percre tegyük be a hűtőbe, hogy a csoki meg tudjon szilárdulni a tetejükön.
Végül kínáljuk tea, kávé vagy akár joghurt mellé is.
Fotó forrása: Horváth Kitti Gabriella/Sóbors
@sobors.hu