Pufi vajas keksz rengeteg citrommal: csak szeretni lehet

citromos-keksz
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Hihetetlenül omlós ez a vajas keksz, ráadásul a citrom illata belengi majd a lakást, amíg készül.

Citromrajongók, figyelem! Ezt a kekszet biztosan imádni fogod, úgyhogy rögtön dupla adagban süsd meg, ha kedveled a citrus frissességét a sütikben is! Ez a pufi keksz nagyon puha és omlós a vajnak köszönhetően, a citromnak hála pedig isteni és illatos.

A recepthez nincs szükség bonyolult hozzávalókra, biztos vagyok benne, hogy szinte mind megtalálható a legtöbb kamrában. Egyedül arra kell figyelni, hogy biocitromot használj hozzá, hiszen a héjára is szükség lesz. 

Hogy igazán szép legyen a pufi keksz, sütés előtt forgasd porcukorba, ahogy megemelkedik a sütőben, megrepedezik a külseje, és még jobban mutat rajta a fehér borítás.

Pufi citromos keksz

citromos-keksz2

Hozzávalók 25 darabhoz

  • 150 g kristálycukor
  • 2 nagy db biocitrom héja
  • 70 g vaj
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 2 db tojás
  • 2 ek citromlé
  • 280 g liszt
  • 1 tk sütőpor
  • 1 csipet
  • 100 g porcukor (a forgatáshoz)
Recept idők

Elkészítés:

Reszeljük le a citromok héját, majd keverjük bele a kristálycukorba, morzsoljuk vele össze. Adjuk hozzá az olvasztott (kihűlt) vajat és a vaníliát is, keverjük egybe. Mehet bele a tojás és a citromlé is, alaposan keverjük össze.

Szitáljuk a keverékbe a lisztet, a sütőport és a sót, majd egységesítsük a masszát. Ekkor még picit lágynak, ragacsosnak fog tűnni, de a hűtőben szépen összeáll. Takarjuk le a tálat, tegyük a hűtőbe minimum 2 órára.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.

Formázzunk a tésztából diónyi golyókat, majd forgassuk őket porcukorba. Tegyük őket az előkészített tepsire, hagyjunk köztük 5 centi helyet. (Több adagban fognak elférni.)

Toljuk őket a sütőbe 8-10 percre, míg az aljuk halványbarna nem lesz. Melegen még puhának tűnnek majd, de ahogy hűlnek, megszilárdulnak.

Fotók: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük