Pufi vajas keksz rengeteg citrommal: csak szeretni lehet
Hihetetlenül omlós ez a vajas keksz, ráadásul a citrom illata belengi majd a lakást, amíg készül.
Citromrajongók, figyelem! Ezt a kekszet biztosan imádni fogod, úgyhogy rögtön dupla adagban süsd meg, ha kedveled a citrus frissességét a sütikben is! Ez a pufi keksz nagyon puha és omlós a vajnak köszönhetően, a citromnak hála pedig isteni és illatos.
A recepthez nincs szükség bonyolult hozzávalókra, biztos vagyok benne, hogy szinte mind megtalálható a legtöbb kamrában. Egyedül arra kell figyelni, hogy biocitromot használj hozzá, hiszen a héjára is szükség lesz.
Hogy igazán szép legyen a pufi keksz, sütés előtt forgasd porcukorba, ahogy megemelkedik a sütőben, megrepedezik a külseje, és még jobban mutat rajta a fehér borítás.
Pufi citromos keksz
Hozzávalók 25 darabhoz
- 150 g kristálycukor
- 2 nagy db biocitrom héja
- 70 g vaj
- 1 tk vaníliakivonat
- 2 db tojás
- 2 ek citromlé
- 280 g liszt
- 1 tk sütőpor
- 1 csipet só
- 100 g porcukor (a forgatáshoz)
Elkészítés:
Reszeljük le a citromok héját, majd keverjük bele a kristálycukorba, morzsoljuk vele össze. Adjuk hozzá az olvasztott (kihűlt) vajat és a vaníliát is, keverjük egybe. Mehet bele a tojás és a citromlé is, alaposan keverjük össze.
Szitáljuk a keverékbe a lisztet, a sütőport és a sót, majd egységesítsük a masszát. Ekkor még picit lágynak, ragacsosnak fog tűnni, de a hűtőben szépen összeáll. Takarjuk le a tálat, tegyük a hűtőbe minimum 2 órára.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
Formázzunk a tésztából diónyi golyókat, majd forgassuk őket porcukorba. Tegyük őket az előkészített tepsire, hagyjunk köztük 5 centi helyet. (Több adagban fognak elférni.)
Toljuk őket a sütőbe 8-10 percre, míg az aljuk halványbarna nem lesz. Melegen még puhának tűnnek majd, de ahogy hűlnek, megszilárdulnak.
-
2023-12-30 10:16:01
-
2023-11-10 10:32:02
-
2023-11-04 10:16:01
Fotók: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
Olvasd el ezt is!