Isteni csokis keksz pisztáciába forgatva: fél óra alatt elkészül
Hogy az ünnep szelleme ne változzon lidérccé, mutatunk egy villámgyorsan elkészíthető, csokoládémámorban úszó, pisztáciában hempergetett kekszet, amellyel bárkit lenyűgözhetsz!
Citromrajongók, figyelem! Ezt a kekszet biztosan imádni fogod, úgyhogy rögtön dupla adagban süsd meg, ha kedveled a citrus frissességét a sütikben is! Ez a pufi keksz nagyon puha és omlós a vajnak köszönhetően, a citromnak hála pedig isteni és illatos.
A recepthez nincs szükség bonyolult hozzávalókra, biztos vagyok benne, hogy szinte mind megtalálható a legtöbb kamrában. Egyedül arra kell figyelni, hogy biocitromot használj hozzá, hiszen a héjára is szükség lesz.
Hogy igazán szép legyen a pufi keksz, sütés előtt forgasd porcukorba, ahogy megemelkedik a sütőben, megrepedezik a külseje, és még jobban mutat rajta a fehér borítás.
Reszeljük le a citromok héját, majd keverjük bele a kristálycukorba, morzsoljuk vele össze. Adjuk hozzá az olvasztott (kihűlt) vajat és a vaníliát is, keverjük egybe. Mehet bele a tojás és a citromlé is, alaposan keverjük össze.
Szitáljuk a keverékbe a lisztet, a sütőport és a sót, majd egységesítsük a masszát. Ekkor még picit lágynak, ragacsosnak fog tűnni, de a hűtőben szépen összeáll. Takarjuk le a tálat, tegyük a hűtőbe minimum 2 órára.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
Formázzunk a tésztából diónyi golyókat, majd forgassuk őket porcukorba. Tegyük őket az előkészített tepsire, hagyjunk köztük 5 centi helyet. (Több adagban fognak elférni.)
Toljuk őket a sütőbe 8-10 percre, míg az aljuk halványbarna nem lesz. Melegen még puhának tűnnek majd, de ahogy hűlnek, megszilárdulnak.
Fotók: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors