Kenyérsaláta úgy, ahogy a libanoniak szeretik: izgalmas ízek találkoznak a tányéron
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Sok friss zöldség, kenyér vagy pita kerül a salátába, amely az öntettől lesz igazán különleges.
A kenyér részvétele a salátákban nem szokatlan, az eredeti cézárba is kerül pékáru, egészen pontosan ropogósra sütött kockák. Híres kenyérsalátaként ismert még a panzanella, amely maradékból is tökéletes, de itt van még a fattoush is, amit a libanoniak szoktak készíteni.
A fattoush-ba pitát tesznek eredetileg, de ha kenyér van kéznél, az is megteszi. A zöldségek terén bátran lehet bővíteni a receptben írtakat: pritaminpaprikával, újhagymával, petrezselyemmel akár. Ami kötelező a saláta mellé, az az öntet, amely ízeiben is nagyon izgalmas.
Az egyik legérdekesebb közel-keleti fűszer a szömörce (sumach), amelyről lehet, hogy a mérges szömörce jut eszedbe, pedig léteznek barátságos fajtái is, amelyekből őrlemények készülhetnek. A szömörce illata kicsit erős, zamata savanykás, a török, görög és a libanoni konyha használja előszeretettel. A sumach - jellegzetes aromája és konyhai felhasználása mellett - különböző gyomorproblémákra is gyógyír. Ha kicsit több izgalmat szeretnél az étkezésedbe vinni, próbáld ki ezt az egyszerű, mégis különleges, könnyű salátát.
Libanoni kenyérsaláta
Hozzávalók 4 személyre
Alap:
- 2 darab/szelet pita vagy kenyér
- 3 darab paradicsom
- 1 fej jégsaláta
- 1 darab kígyóuborka
- 1 fej lilahagyma
Öntet:
- 3 evőkanál citromlé
- 3 evőkanál gránátalmalé
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál fehérborecet
- só és bors ízlés szerint
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 marék menta
- 2 teáskanál őrölt sumach
- 4 teáskanál meleg víz
Elkészítés:
Az összes zöldséget mossuk meg, majd tetszőleges darabokra vágjuk fel és tegyük őket salátástálba.
A kenyeret vagy pitát szintén vágjuk össze tetszőleges méretűre, majd forgassuk egybe a zöldségekkel.
Az öntethez a szömörcét 4 teáskanál meleg vízzel keverjük egybe, hagyjuk állni 15 percig, utána a citromlével, gránátalmalével, borecettel, zúzott fokhagymával, olívaolajjal, mentával, sóval, borssal is keverjük egybe.
A salátát az öntettel kínáljuk.
Fotó: Getty Images