Így készül a libanoni sült krumpli: chilivel, zöldfűszerrel és lime-mal ízesítik
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A közel-keleti recept nagyon izgalmas fűszerezésű, ha szereted a sült krumplit, mindenképp próbáld ki a libanoni változatot is.
A libanoni sült krumpli, avagy a batata harra serpenyőben pirul és tele van ízekkel, chili, fokhagyma és sok-sok zöldfűszer gazdagítja, de a citrus sem hiányozhat belőle, utóbbitól picit frissebb lesz az összhatás.
A batata harra azt jelenti, fűszeres krumpli, a chili mellé olyan melegítő fűszer is kerül, mint a kurkuma. Aki szeretné, egy kevés őrölt pirospaprikát is keverhet bele, lime helyett pedig bátran használhatsz citromlevet is.
A batata harra tökéletes köret, szinte bármilyen húshoz passzol, de mindenképp próbáld ki köfte vagy szuvlaki mellé. Önmagában is megállja a helyét ez a fogás, kínáld melegen, tejföllel vagy görög joghurttal nyakon öntve, hidd el, isteni lesz.
Libanoni sült krumpli
Hozzávalók 4 személyre
- 6 darab krumpli (sárga héjú)
- 3 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1.5 teáskanál chilipehely
- 1 teáskanál kurkuma
- 1 darab lime
- 0.5 csokor koriander (friss)
- 0.5 csokor petrezselyem (friss)
- 0.5 csokor kapor (friss)
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
Egy lábasban melegítsünk annyi vizet, amennyi ellepi a krumplit, majd dobjuk a forrásban lévő vízbe a burgonyát. 15 percig főzzük, míg nagyjából megpuhul, de még nem esik szét.
Szűrjük le a krumplit, majd hagyjuk hűlni. A burgonyát hámozzuk meg, majd vágjuk kockákra.
Forrósítsunk olívaolajat egy serpenyőben. Keverjük bele a zúzott fokhagymát és a chilipelyhet. 1 perc után, amikor már illatozik, keverjük hozzá a kurkumát és a lime levét.
Keverjük bele a krumplit, alaposan forgassuk át a fűszerekben, majd sózzuk, borsozzuk. 3-4 percig süssük, míg itt-ott lepirul, majd adjuk hozzá az összeaprított zöldfűszereket.
Keverjük át, majd melegen kínáljuk.
Fotó: Getty Images