Lime-ribizli caipirinha: savanykás ízek frissítő találkozása

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A nyári nagy melegben nincs jobb egy hideg, jeges, frissítő koktélnál. A brazilok nemzeti itala egyszerre savanykás és édes, ráadásul a friss gyümölcsökön és az alkoholon kívül csak jég és cukor kerül bele. 

A ribizli iránti rajongásom továbbra is töretlen, amiről már ennél a szuper ribizlis süteménynél is írtam. Szerintem az egyik legfinomabb nyári gyümölcs, ráadásul, mivel magában elég savanyú, a legalkalmasabb arra, hogy édes közegbe kerülve desszerteket és italokat koronázzon meg. 

A sima caipirinha is isteni finom, nincs szükség másra a lime-on, jegen és alkoholon kívül, azonban ez a változat kiegészül még a ribizlivel. Az édes ízekről a barna cukor gondoskodik, ebből ízlés szerint tegyünk az italba.

Mi az a cachaca?

A caipirinhába hivatalosan cachaca kerül, ez egy brazil eredetű, rumhoz hasonló, cukornádból készült szeszes ital. A rumtól az különbözteti meg, hogy míg azt cukornádmelaszból készítik, addig a cachaca-t a cukornád levének lepárlásából nyerik, így komplexebb, karakteresebb íze van. Ha esetleg mégsem jutunk hozzá, fehér rummal lehet helyettesíteni.

Lime-ribizli caipirinha

caipirinharecept

Hozzávalók 1 adaghoz

  • 1 darab lime
  • 0.5 bögre ribizli
  • ízlés szerint barna cukor
  • 45 milliliter cachaca vagy fehér rum
  • ízlés szerint tört jég
Recept idők

Elkészítés:

Szedjük le a ribizliszemeket a szárukról. Tegyük őket egy tálba. Párat hagyjunk meg dekorációnak.

Vágjuk a lime-ot nyolcfelé. Tegyük a ribizlivel és a cukorral együtt egy shakerbe, ha nincs, befőttesüvegbe, kicsit törjük meg, nyomjuk össze törőfával. Adjuk hozzá a vodkát és a jeget, alaposan rázzuk őket össze. Hidegen, rögtön kínáljuk, ribizlivel tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük