Nyári, mézédes fánk úgy, ahogy a görögök szeretik: szerény alapanyagokból áll össze
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A görögök csábos fánkja, a Loukoumades tésztájában érezhető a narancs kellemes zamata, ráadásul mézzel is meglocsolják a kisült golyókat.
A legtöbb nemzet büszkélkedik saját fánkrecepttel, köztük a görögök is. Ha arrafelé nyaralsz, gyakran találkozhatsz az aranyló csodával, amelyre mézet szokás csorgatni. A mennyei finomság otthon is elkészíthető, méghozzá nagyon egyszerűen.
A fánk szerény alapanyagokból áll és fahéjas-porcukros bunda borítja, hasonlít a magyar verzióhoz, mivel azonban narancshéj és méz is dúsítja a tésztát, mégis más. A szerkezete lágyabb, az íze pedig csodás, főleg akkor, ha mézet is csorgatsz az aranybarnára sütött fánkra.
Loukoumades
Hozzávalók 18 darabhoz
- 175 gramm finomliszt
- 1 csipet só
- 2 evőkanál cukor
- 1 darab narancs
- 1 teáskanál instant élesztő
- 160 milliliter meleg víz
- olaj a sütéshez
- 1 teáskanál fahéj
- 120 gramm porcukor
- méz ízlés szerint
Elkészítés:
A narancs héját reszeljük le.
A lisztet szitáljuk keverőtálba, adjuk hozzá a sót, cukrot, a narancs reszelt héját, az élesztőt és a vizet. Kezdjük el összedolgozni, nyújtsunk belőle nyúlós, ragadós tésztát, majd takarjuk le, meleg helyen kelesszük a duplájára 1 óra alatt.
A fánkmasszát kanalazzuk habzsákba.
Az olajat forrósítsuk fel, majd nyomjunk a zsákból kisebb golyókat az olajba, süssük őket aranybarnára minden oldalán.
A porcukrot és a fahéjat keverjük egybe, majd forgassuk meg ebben a keverékben a meleg fánkokat.
Tálalásnál mézzel is meg lehet locsolni a fánkokat.
Fotó: Getty Images