
Nyári, mézédes fánk úgy, ahogy a görögök szeretik: szerény alapanyagokból áll össze

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Krémes aioli, azaz fokhagymaszósz: tojás nélkül is mennyei

Csodaszép epres, joghurtkrémes süti: puha piskóta az alapja

Egészben sült csirke rozmaringgal: a citromos pác a titka

Isteni csokis keksz New York-i recept szerint: kívül ropog, belül omlik

5 hely, ahova érdemes beülni: Budapest legjobb burgerezőit mutatjuk
A görögök csábos fánkja, a Loukoumades tésztájában érezhető a narancs kellemes zamata, ráadásul mézzel is meglocsolják a kisült golyókat.
A legtöbb nemzet büszkélkedik saját fánkrecepttel, köztük a görögök is. Ha arrafelé nyaralsz, gyakran találkozhatsz az aranyló csodával, amelyre mézet szokás csorgatni. A mennyei finomság otthon is elkészíthető, méghozzá nagyon egyszerűen.
A fánk szerény alapanyagokból áll és fahéjas-porcukros bunda borítja, hasonlít a magyar verzióhoz, mivel azonban narancshéj és méz is dúsítja a tésztát, mégis más. A szerkezete lágyabb, az íze pedig csodás, főleg akkor, ha mézet is csorgatsz az aranybarnára sütött fánkra.
Loukoumades

Hozzávalók 18 darabhoz
- 175 gramm finomliszt
- 1 csipet só
- 2 evőkanál cukor
- 1 darab narancs
- 1 teáskanál instant élesztő
- 160 milliliter meleg víz
- olaj a sütéshez
- 1 teáskanál fahéj
- 120 gramm porcukor
- méz ízlés szerint
Elkészítés:
A narancs héját reszeljük le.
A lisztet szitáljuk keverőtálba, adjuk hozzá a sót, cukrot, a narancs reszelt héját, az élesztőt és a vizet. Kezdjük el összedolgozni, nyújtsunk belőle nyúlós, ragadós tésztát, majd takarjuk le, meleg helyen kelesszük a duplájára 1 óra alatt.
A fánkmasszát kanalazzuk habzsákba.
Az olajat forrósítsuk fel, majd nyomjunk a zsákból kisebb golyókat az olajba, süssük őket aranybarnára minden oldalán.
A porcukrot és a fahéjat keverjük egybe, majd forgassuk meg ebben a keverékben a meleg fánkokat.
Tálalásnál mézzel is meg lehet locsolni a fánkokat.
Fotó: Getty Images