Csupa csoki lúdláb pohárban: elegáns, de nagyon egyszerű desszert
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az egyik legfinomabb tortát két fontos elem határozza meg: a csokoládé-meggy ízkombináció és a habos állag. Mindkettőt tudja ez a desszert, csak gyorsabban és egyszerűbben.
Habos csokoládékrém, kakaós piskóta és meggybefőtt - ezekből az elemekből épül fel a klasszikus és jogosan szeretett lúdláb-torta. A csokoládé-meggy ízkombináció talán még a csokoládé-narancs párosnál is népszerűbb. A konyakos meggy alapjain továbbmenni semmiképp sem lehet rossz út, nem véletlen hát, hogy ezt az ízpárost nem csak tortákban érdemes alkalmazni.
Ez a desszert arra az esetre ad megoldást, ha az ízekhez ragaszkodnál, de a tortasütésre se időd nincs, se apropó nem adódik rá. Elég egy krémet készíteni, majd összerakni a meggybefőttel meg némi csokoládés keksszel egy pohárba.
Azért érdemes csokis kekszet használni a piskóta helyett, mert így állagban is kontrasztot képez a három réteg egymással. Persze az sem utolsó szempont, hogy így sokkal gyorsabban megvan az egész.
Lúdláb pohárdesszert
Hozzávalók 4 pohárhoz
A krémhez:
- 200 gramm étcsokoládé
- 4 deciliter habtejszín
A meggyhez:
- 200 gramm meggy
- 50 gramm cukor
- 1 evőkanál konyak
Az összeállításhoz:
- 8 darab kakaós keksz
- étcsokoládé-forgácsok
Elkészítés:
A csokoládét tördeljük apró darabokra, majd tegyük egy hőálló tálba. A tejszín felét forrósítsuk fel, öntsük a csokoládéra. Várjunk pár percet, míg a tejszín felolvasztja a csokoládét, majd keverjük el és hagyjuk kihűlni.
A tejszín másik felét hűtsük nagyon hidegre, majd verjük kemény tejszínhabbá. Ha kihűlt a csokoládékrém, óvatosan forgassuk hozzá a habot. Rendezzük poharakba, majd tegyük a hűtőbe.
A meggybefőtthöz a meggyet tegyük kis lábosba a konyakkal és a cukorral, forraljuk fel, addig főzzük, míg kissé össze nem esik.
Ha kihűlt, osszuk szét a poharakban várakozó krémre. Tálalás előtt morzsoljuk rá a kekszet, csokoládé-forgácsokkal díszítsük.
Fotók: Ács Bori/Sóbors