Ma vacsora, holnap munkahelyi vagy iskola elemózsia: a Stefánia-vagdalt
Ismerős íz, kevés munka, nagy siker
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Újabb klasszikust mutatunk be, méghozzá az abszolút kedvencek közül. Kevés munka, ismerős íz, ráadásul melegen, hidegen és másnap is finom: egybesült fasírt, más néven Stefánia-vagdalt.
Igen, valóban rajta vagyunk az ügyön, hogy olyan recepteket mutassunk, amelyekkel több legyet is üthettek egy csapásra. A Stefánia-vagdalttal nem kell sokat dolgozni, viszont mindenki szereti, kiadós, másnap pedig jó lesz a gyerek szendvicsébe, vagy az ebédes dobozba.
A Stefánia-vagdalt abból a szempontból is a barátunk, hogy nem kell egyenként gömbölygetni és forró olajban kisütni a kis fasírtokat, ezért nemcsak az időnkkel, hanem a kalóriákkal is spórolunk.
Természetesen te döntöd el azt is, hogy milyen húsból készíted. Ha a sertésben hiszel, használd nyugodtan azt, sőt, akár keverheted marhával vagy birkával is, csak finomabb lesz tőle. Ha viszont inkább elkerülöd a vörös húsokat, és szívesebben eszel szárnyasokat, a pulykahús ugyanolyan jó választás lehet.
Stefánia-vagdalt
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 kilogramm A masszához darált hús (tetszés szerint)
- 1 fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 darab tojás
- 2 darab zsemle vagy kenyérszelet
- 1 ízlés szerint só&bors
- 1 evőkanál pirospaprika
- 4 darab A töltelékhez tojás
Elkészítés:
Közben összekeverhetjük a fasírt masszáját. A zsemlét vagy kenyeret vízbe áztatjuk.
A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, és egy pici olajon megfonnyasztjuk.
Felmelegítjük a sütőt 200 fokra.
A húst, a dinsztelt hagymát, a fűszereket és a két nyers tojást egy tálba tesszük, majd a kinyomkodott kenyeret vagy zsemlét is belemorzsoljuk. Jól összekeverjük.
Egy sütőpapírral kibélelt sütőlap, vagy forma aljára teszünk egy pár centi magas alapot a masszából, és rátesszük a tojásokat.
Befedjük a massza másik felével a tojásokat, jól betakargatjuk oldalt is, ne lógjanak ki sehol.
Beborítjuk alufóliával, majd betoljuk a sütőbe, és egy órán át hagyjuk sülni.
Amikor letelt az idő, óvatosan leszedjük az alufóliát, és még egy kicsit sütjük a fasírtot, amíg szép piros színt nem kap.
Kész, szeletelés előtt hagyjuk kicsit kihűlni, különben szétesik.
Fotó: Shutterstock