Egytepsis mac and cheese gnocchiból – A klasszikus recept krumplinudlival még tartalmasabb

gnocchi mac and cheese cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Rengeteg sajt tésztával összeforgatva, nem létezik ennél finomabb és egyszerűbb recept.

A mac and cheese, leánykori nevén az amerikai sajtos makaróni sajtimádóknak való recept, ráadásul nagyon gyorsan elkészül. Rengeteg variációja létezik, lehet baconnel, kolbásszal dúsítani, de az alaprecept is isteni finom. A lényeg, hogy minél krémesebb, szaftosabb legyen.

A mac and cheese leggyorsabban a tűzhelyen készül, de ha még intenzívebbé szeretnéd tenni az ízeket, akkor süsd meg sütőben. Ilyenkor csak arra kell vigyázni, hogy a tésztát hidegen keverd a szószhoz, hogy ne szívja meg magát túlságosan. Sütheted karfiollal is, úgy még krémesebb végeredményt kapsz. 

A sajtos szósz nemcsak tésztával, hanem krumplinudnival, vagyis gnocchival is finom. Ha nem akarsz boltit venni, készítsd el házilag, úgy kicsit több időbe telik, de a végeredményért megéri. A szószhoz használj intenzívebb ízű sajtot, például cheddart. 

Mac and cheese gnocchi

gnocchi mac and cheese recept

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 500 gramm gnocchi
  • 6 evőkanál vaj
  • 40 gramm liszt
  • 700 milliliter tej
  • 200 gramm cheddar sajt (reszelt)
  • 2 teáskanál mustár
  • 50 gramm parmezán
  • 0.5 teáskanál
  • ízlés szerint bors
  • 0.5 kávéskanál füstölt pirospaprika
Recept idők

Elkészítés:

A gnocchit készítsük el a recept szerint. 

Forraljunk egy nagy fazékban vizet, sózzuk, majd forrástól számítva 3-4 perc alatt főzzük ki benne a krumpligombócokat. Szűrjük le, majd tegyük félre. 

Egy serpenyőben melegítsünk vajat, szórjuk bele a lisztet, 1-2 percig pirítsuk, vigyázva, hogy oda ne kapjon. Keverés közben lassan öntsük hozzá a tejet, keverjük csomómentesre, majd várjuk meg, amíg besűrűsödik. Ekkor vegyük le a tűzről, szórjuk bele a cheddar sajtot, majd várjunk, amíg teljesen elolvad benne. Keverjük hozzá a mustárt, a borsot, a sót, a paprikát és a parmezánt. A végén forgassuk hozzá a gnocchit is úgy, hogy mindenhol érje a szósz. Forrón tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük