Egytepsis mac and cheese gnocchiból – A klasszikus recept krumplinudlival még tartalmasabb
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Sült édesburgonya sok fűszerrel: sütőben pirul ropogósra
Ropogós
Selymes, tejszínes vargányakrémleves: krémsajt teszi különlegessé
Aszalt sárgabarackos, mogyorós muffin: gluténmentes változatot mutatunk
A dagadó töltve, a karaj rántva jó: mutatjuk, mi készüljön a sertés részeiből
Alufólia mint tisztítóeszköz? 4 bevált tippet mutatunk
Ázsiai sült kelbimbó: szójaszósszal pirul ropogósra
Rengeteg sajt tésztával összeforgatva, nem létezik ennél finomabb és egyszerűbb recept.
A mac and cheese, leánykori nevén az amerikai sajtos makaróni sajtimádóknak való recept, ráadásul nagyon gyorsan elkészül. Rengeteg variációja létezik, lehet baconnel, kolbásszal dúsítani, de az alaprecept is isteni finom. A lényeg, hogy minél krémesebb, szaftosabb legyen.
A mac and cheese leggyorsabban a tűzhelyen készül, de ha még intenzívebbé szeretnéd tenni az ízeket, akkor süsd meg sütőben. Ilyenkor csak arra kell vigyázni, hogy a tésztát hidegen keverd a szószhoz, hogy ne szívja meg magát túlságosan. Sütheted karfiollal is, úgy még krémesebb végeredményt kapsz.
A sajtos szósz nemcsak tésztával, hanem krumplinudnival, vagyis gnocchival is finom. Ha nem akarsz boltit venni, készítsd el házilag, úgy kicsit több időbe telik, de a végeredményért megéri. A szószhoz használj intenzívebb ízű sajtot, például cheddart.
Mac and cheese gnocchi
Hozzávalók 4 adaghoz
- 500 gramm gnocchi
- 6 evőkanál vaj
- 40 gramm liszt
- 700 milliliter tej
- 200 gramm cheddar sajt (reszelt)
- 2 teáskanál mustár
- 50 gramm parmezán
- 0.5 teáskanál só
- ízlés szerint bors
- 0.5 kávéskanál füstölt pirospaprika
Elkészítés:
A gnocchit készítsük el a recept szerint.
Forraljunk egy nagy fazékban vizet, sózzuk, majd forrástól számítva 3-4 perc alatt főzzük ki benne a krumpligombócokat. Szűrjük le, majd tegyük félre.
Egy serpenyőben melegítsünk vajat, szórjuk bele a lisztet, 1-2 percig pirítsuk, vigyázva, hogy oda ne kapjon. Keverés közben lassan öntsük hozzá a tejet, keverjük csomómentesre, majd várjuk meg, amíg besűrűsödik. Ekkor vegyük le a tűzről, szórjuk bele a cheddar sajtot, majd várjunk, amíg teljesen elolvad benne. Keverjük hozzá a mustárt, a borsot, a sót, a paprikát és a parmezánt. A végén forgassuk hozzá a gnocchit is úgy, hogy mindenhol érje a szósz. Forrón tálaljuk.
Fotó: Getty Images