Sütőben sült mac and cheese – A besamelmártás bolondítja meg

Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

A mac and cheese önmagában is elképesztően finom, de besamellel dúsítva, sütőben rápirítva, zsemlemorzsával megszórva lekörözhetetlen fogás.

Hihetetlenül sajtos és krémes mac and cheese recept, amit a ropogós, panko morzsás feltét még tovább fokoz. A legszebb az egészben, hogy nagyon könnyű összeállítani, egy besamelmártást kell csak főzni, a sajtokat belekeverni, majd a krémes szószt a tésztára önteni. 

Bármilyen maradék reszelt sajtot beletehetünk a szószba, de mindenképpen legyen egy intenzívebb, erősebb ízű és egy lágyabb, könnyedebb sajt: például a cheddar és a mozzarella tökéletes párt alkotnak. 

A tésztát hűtsük ki, mielőtt a szószt hozzákeverjük: a forró tészta sokkal több folyadékot szív magába, és nem szeretnénk egy túlfőtt, felpuffadt tésztát. Ugyanezért kell a kész macaronit vajban átforgatni, ha bevonja egy vékony vajréteg, akkor a sütés közben nem szív magába annyi folyadékot. 

A sütési időre is nagyon oda kell figyelni: mivel már minden elem készen van, és csak összesütni és rápirítani kell, nem szabad sokáig sütni az ételt, különben az összes szósz elpárolog és egy száraz massza lesz belőle. 

Sütőben sült mac and cheese

macandcheesesütőben-recept

Hozzávalók 6 adaghoz:

Tésztához

  • 250 gramm macaroni
  • 1 evőkanál vaj

Szószhoz

  • 4 evőkanál vaj
  • 50 gramm liszt
  • 750 milliliter tej
  • 200 gramm cheddar sajt
  • 100 gramm mozzarella sajt
  • 1 teáskanál
  • ízlés szerint bors

Morzsához

  • 40 gramm panko morzsa
  • 2 evőkanál vaj
  • 0.25 teáskanál
Recept idők

Elkészítés:

Először is főzzük ki a tésztát. A főzési idő vége előtt 2 perccel vegyük ki a vízből, mert a sütőben még tovább fog puhulni. A kész, leszűrt tésztát tegyük egy jénaiba, adjuk hozzá a vajat, keverjük jól el. Hagyjuk hűlni, amíg készül a szósz.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

A szószhoz egy lábasban olvasszuk meg a vajat. Adjuk hozzá a lisztet, folyamatosan kevergetve pirítsuk kb. 1 percig.

Öntsünk hozzá 2 dl tejet, alaposan keverjük el benne a lisztes keveréket. Adjuk hozzá a maradék tejet, kevergessük, hogy csomómentes legyen. Sózzuk, borsozzuk a szószt.

Főzzük folyamatos kevergetés mellett 5-8 percig a szószt, amíg be nem sűrűsödik. Ha ráragad a fakanál hátuljára, készen van.

Ha levettük a gáztűzhelyről, keverjük bele a reszelt sajtokat. Nem baj, ha nem olvadnak el benne teljesen. Ha még szükségét érezzük, sózzuk, borsozzuk a szószt.

A morzsához keverjük össze a puha vajat, a panko morzsát és a sót.

A szószt öntsük rá a tésztára, keverjük jól el vele, hogy mindenhova jusson. A tetejét szórjuk meg a morzsával.

Süssük 25 percig, amíg a morzsa aranybarna nem lesz. Melegen tálaljuk.

Fotó: Getty Images 

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük