
Omlós tésztájú, mákkal töltött tekercs: olvasztott csokoládé koronázza meg

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Így lesz sűrű az eperdzsem természetes alapanyagokkal – Egyszerű, gyors változat
Ropogós

Étcsokoládéba mártott golyó málnával: gluténmentes desszertet mutatunk

Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a nyár kedvence

Isteni rebarbarás morzsasüti: édes, vajas tészta az alapja

Kiadós, de könnyed paradicsomos csirkeragu: finom ebéd gyorsan

Mogyoróvajas fagyi kevés hozzávalóból: fagyigép nélkül készül
Az omlós kelt tésztába szaftos, ízes máktöltelék kerül, ha pedig így még nem lenne elég édes, akkor csokoládéval borítjuk be.
Nagyon foszlós a tésztája, nagyon mákos a tölteléke, isteni finom desszert, ami nem igényel nagy hozzáértést, kezdőknek is sikerülni fog. Bár időigényes, mind a tészta összeállítása, formázása, mind a töltelék kikeverése, mikor máskor lenne rá több időnk, ha nem most?
A máktöltelékhez a recept leírásánál találtok linket, azt is elkészíthetitek, de ha van saját bevált receptetek, használjátok azt. Az alább olvasható verzióban vízzel és cukorral kell összefőzni a mákot, illetve hogy szaftos legyen, baracklekvárral összekeverni.
A mennyiségek bögrében vannak megadva, 2,5 deciliteres bögrével kell mérni a hozzávalókat, de átszámolva a tej kb. 625 milliliter, a liszt pedig 1 kilogramm, úgyhogy nagy adag, kb. 35 darab tekercs jön ki a megadott mennyiségekből.
Mákkal töltött tekercs

Hozzávalók 35 darabhoz
A tekercshez:
- 2.5 bögre tej
- 1 evőkanál porélesztő
- 40 milliliter olaj
- 0.5 teáskanál só
- 115 gramm vaj
- 0.75 bögre cukor
- 7.5 bögre liszt
- 450 gramm mákos töltelék
- 1 darab tojás
A csokibevonathoz:
- 200 gramm étcsokoládé
Elkészítés:
A langyos tejet keverjük össze az élesztővel és a cukorral. Hagyjuk így 5 percig.
Ha felfutott, adjuk hozzá a sót, olvasztott vajat és az olajat.
Kisebb adagokban adjuk hozzá a lisztet, ha van dagasztógépünk, azzal dolgozzunk, ha nincs, kézzel dagasszuk a tésztát. Nem biztos, hogy az összes lisztre szükség lesz, úgyhogy bögrénként adagoljuk, látni fogjuk, mikor elég. Mikor a tészta rugalmas, nem ragad, elválik az edény falától, készen van, ez kb. 15 perc dagasztást igényel.
A mákos töltelékhez itt találtok egy szuper receptet. Kb. 250 gramm mákhoz állítsátok az arányokat, abból lesz 450 gramm töltelék, de ha picit több, az sem baj.
Lisztezzünk meg egy munkafelületet, majd nyújtsuk ki rajta a tésztát kb. 0.5 centiméter vastag téglalapra. Kenjük a mákos tölteléket a tésztára egyenletesen, mindenhol ugyanannyi legyen.
Tekerjük fel szorosan a tésztát, majd egy lisztes kés segítségével vágjuk a tekercset kb. 5 cm-es darabokra.
Melegítsük elő a sütőt 150 fokra.
Tegyük a tekercseket sütőpapírral bélelt sütőlapra, hagyjunk köztük 2,5 centiméter helyet. A tetejüket kenjük le felvert tojással.
Tegyük őket a sütőbe 30-40 percre, míg aranybarnák nem lesznek.
Ha kész vannak a tekercsek és kihűltek, készítsük el a csokoládét.
Olvasszuk fel a csokoládét vízgőz felett, majd tegyük nejlonzacskóba vagy habzsákba és kenjük meg vele a tekercsek tetejét. Ha a csoki megszilárdult, készen van.
Fotó: Getty Images