Omlós tésztájú, mákkal töltött tekercs: olvasztott csokoládé koronázza meg

mákostekercs2
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Az omlós kelt tésztába szaftos, ízes máktöltelék kerül, ha pedig így még nem lenne elég édes, akkor csokoládéval borítjuk be.

Nagyon foszlós a tésztája, nagyon mákos a tölteléke, isteni finom desszert, ami nem igényel nagy hozzáértést, kezdőknek is sikerülni fog. Bár időigényes, mind a tészta összeállítása, formázása, mind a töltelék kikeverése, mikor máskor lenne rá több időnk, ha nem most?

A máktöltelékhez a recept leírásánál találtok linket, azt is elkészíthetitek, de ha van saját bevált receptetek, használjátok azt. Az alább olvasható verzióban vízzel és cukorral kell összefőzni a mákot, illetve hogy szaftos legyen, baracklekvárral összekeverni.

A mennyiségek bögrében vannak megadva, 2,5 deciliteres bögrével kell mérni a hozzávalókat, de átszámolva a tej kb. 625 milliliter, a liszt pedig 1 kilogramm, úgyhogy nagy adag, kb. 35 darab tekercs jön ki a megadott mennyiségekből.

Mákkal töltött tekercs

mákostekercs

Hozzávalók 35 darabhoz:

A tekercshez:

  • 2.5 bögre tej
  • 1 evőkanál porélesztő
  • 40 milliliter olaj
  • 0.5 teáskanál
  • 115 gramm vaj
  • 0.75 bögre cukor
  • 7.5 bögre liszt
  • 450 gramm mákos töltelék
  • 1 darab tojás

A csokibevonathoz:

  • 200 gramm étcsokoládé
Recept idők

Elkészítés:

A langyos tejet keverjük össze az élesztővel és a cukorral. Hagyjuk így 5 percig.

Ha felfutott, adjuk hozzá a sót, olvasztott vajat és az olajat. 

Kisebb adagokban adjuk hozzá a lisztet, ha van dagasztógépünk, azzal dolgozzunk, ha nincs, kézzel dagasszuk a tésztát. Nem biztos, hogy az összes lisztre szükség lesz, úgyhogy bögrénként adagoljuk, látni fogjuk, mikor elég. Mikor a tészta rugalmas, nem ragad, elválik az edény falától, készen van, ez kb. 15 perc dagasztást igényel.

A mákos töltelékhez itt találtok egy szuper receptet. Kb. 250 gramm mákhoz állítsátok az arányokat, abból lesz 450 gramm töltelék, de ha picit több, az sem baj.

Lisztezzünk meg egy munkafelületet, majd nyújtsuk ki rajta a tésztát kb. 0.5 centiméter vastag téglalapra. Kenjük a mákos tölteléket a tésztára egyenletesen, mindenhol ugyanannyi legyen.

Tekerjük fel szorosan a tésztát, majd egy lisztes kés segítségével vágjuk a tekercset kb. 5 cm-es darabokra.

Melegítsük elő a sütőt 150 fokra.

Tegyük a tekercseket sütőpapírral bélelt sütőlapra, hagyjunk köztük 2,5 centiméter helyet. A tetejüket kenjük le felvert tojással.

Tegyük őket a sütőbe 30-40 percre, míg aranybarnák nem lesznek.

Ha kész vannak a tekercsek és kihűltek, készítsük el a csokoládét.

Olvasszuk fel a csokoládét vízgőz felett, majd tegyük nejlonzacskóba vagy habzsákba és kenjük meg vele a tekercsek tetejét. Ha a csoki megszilárdult, készen van.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük