![Mitől lesz tényleg omlós a sajtos rúd? Nem margarintól, az biztos](https://kep.index.hu/1/0/2916/29162/291620/29162013_2237447_579d407d09c460bc89cde3c2227176b7_wm.jpg)
Karácsonyi mákos kalács, avagy babka: vajas, foszlós tészta, rengeteg töltelék
![makos babka cover](https://kep.index.hu/1/0/3042/30424/304245/30424509_2335915_8be9f4b9bf067543e5e5930b47cd4bae_wm.jpg)
Cikkek
![Mitől lesz tényleg omlós a sajtos rúd? Nem margarintól, az biztos](https://kep.index.hu/1/0/2916/29162/291620/29162013_2237447_579d407d09c460bc89cde3c2227176b7_wm.jpg)
![Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben](https://kep.index.hu/1/0/3377/33771/337712/33771255_2586517_cb65505f9c99d02bd5949e1474861baf_wm.jpg)
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
![Isteni, pillekönnyű túrófánk: kelesztés nélkül készül](https://kep.index.hu/1/0/5963/59631/596318/59631837_4409375_c86cd2eca04d0f5553398031dbaca50a_wm.jpg)
Isteni, pillekönnyű túrófánk: kelesztés nélkül készül
Ropogós
![Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom](https://kep.index.hu/1/0/5992/59928/599288/59928823_4432145_be4eb26a17cb1ae4a227302b38ba3270_wm.jpg)
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
![Pihe-puha orosz almatorta: alig valamiből készül](https://kep.index.hu/1/0/6002/60023/600232/60023271_4439137_159b540728b5e9c6a3863adf6a684857_wm.jpg)
Pihe-puha orosz almatorta: alig valamiből készül
![Sűrű, selymes brokkolikrémleves: eteti magát, olyan finom](https://kep.index.hu/1/0/5975/59755/597555/59755531_4418607_6ccf0d6f427da7f4d0c0495efdecfd07_wm.jpg)
Sűrű, selymes brokkolikrémleves: eteti magát, olyan finom
![Kiadós, fűszeres csirkés szendvics: sok sajt pirul a tetején](https://kep.index.hu/1/0/5993/59932/599326/59932657_4432415_0f412b84d0d72e9461787ef7f71e61cb_wm.jpg)
Kiadós, fűszeres csirkés szendvics: sok sajt pirul a tetején
![Fekete-erdő pohárkrém: meggybefőttből készül a téli változat](https://kep.index.hu/1/0/5812/58125/581259/58125921_4300871_e372031fab36c3c4cdd05e662bed4b34_wm.jpg)
Fekete-erdő pohárkrém: meggybefőttből készül a téli változat
Foszlós, gazdag kalácstészta, rengeteg mák: a csavar szó szerint csak a formában van, de annak nagyon jót tesz.
A babkában nemcsak a rengeteg töltelék és a gazdag, vajas, tojásos, foszlós tészta az elképesztő, hanem a formája is. A kalácsot, miután éppen úgy megformáztuk, ahogyan azt egy bejglivel tennénk, egyszerűen hosszában kettévágjuk és egymásba csavarjuk. Így a tészta- és töltelékrétegek egészen szürreális módon tekeregnek egymás körül és sokkal szaftosabb, töményebben töltelékes élményt nyújt.
Fontos, hogy a máktöltelék is nagyon finom legyen, erre nagy gondot kell fordítani. Éppen ezért én rengeteg lekvárral kevertem ki a mákot, ami nem csak édesíti és krémesíti, de egy savanykás-gyümölcsös csavart is ad neki. A hagyományos babka egy brutális cukorszirupot kap a nyakába, miután megsült, én most megelégedtem egy kis vaníliás tejjel, az is elég sokat dobott az állagán.
Mákos babka kalács
![makos babka kicsi](https://kep.index.hu/1/0/3042/30424/304245/30424537_874bc9d1abd0c702b25c262b062e3ae3_wm.jpg)
Hozzávalók 12 szelethez
A tésztához
- 500 gramm liszt
- 2 deciliter tej
- 2 darab tojássárgája
- 1 darab tojás
- 1 tasak porélesztő
- 50 gramm cukor
- 100 gramm vaj
- 1 csipet só
A töltelékhez
- 400 gramm darált mák
- 150 gramm cukor
- 2 deciliter baracklekvár
- 1 deciliter víz
A locsoláshoz
- 1 deciliter tej
- 1 zacskó vaníliás cukor
Elkészítés:
A lisztet elkeverjük a sóval. A tejet meglangyosítjuk, belekeverjük az élesztőt és a cukrot. A lisztet elkeverjük a tojásokkal és az élesztős, cukros tejjel, míg össze nem áll. A vajat megolvasztjuk, és folyamatos gyúrás közben három részletben a tésztához adjuk. Addig dagasztjuk, míg sima felületű tésztát nem kapunk. Letakarva, langyos helyen hagyjuk a kétszeresére kelni kb. 45 perc alatt.
Közben elkészítjük a tölteléket. A cukrot összeforraljuk a vízzel és elkeverjük a mákkal, majd a lekvárt is hozzáadjuk. Hagyjuk egészen kihűlni.
Amikor a tészta megkelt, két részre osztjuk, két kalács lesz belőlük. A tölteléket is két részre osztjuk.
A tésztákat kinyújtjuk téglalap alakúra és fél centi vasatgságúra, majd megkenjük a töltelékkel. Feltekerjük és hosszában kettévágjuk. Az így kapott féltekercseket egymás köré csavarjuk, és egy tepsibe vagy hosszúkás sütőformába tesszük.
Letakarjuk őket, és további fél órát kelni hagyjuk.
A sütőt előmelegítjük 180 fokon, ha felmelegedett, betesszük a kalácsokat. Körülbelül 35-40 perc alatt fognak megsülni - amikor már úgy néz ki, hogy majdnem jók, a tejet felmelegítjük a vaníliás cukorral és egyenletesen meglocsolgatjuk vele a kalácsokat. További öt percig sütjük.
Fotók: Ács Bori/Sóbors