Békebeli mentessüti a pehelykönnyű mákkoch: sült tojáshab a tésztája
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
A habkönnyű mákos csoda receptjére a Mama ősöreg, megsárgult főzőkönyvében találtam rá. Bizony, akkoriban sem volt mindenben liszt, tej meg vaj. Ebben a konstrukcióban például egyik sincs.
Következésképpen a mákkoch egy tej- és gluténmentes sütemény: ha ez utóbbi valóban fontos, figyeljünk a keresztszennyeződésekre is.
Igaz, hogy cukor van benne rendesen, de szerintem ez részletkérdés. Csak azért nem cseréltem le valami egészségtudatos verzióra, mert cukorfóbiám pont nincs. De természetesen az édesítő-kérdés nyitott, ha valaki szeretné, részben vagy teljesen lecserélheti a jó kis porcukrot a szívének vagy egészségének kedvesebb alapanyagra.
A régi szakácskönyvek sokszor túloznak
A mákkochot pofonegyszerű elkészíteni. Három sorban, velősen van leírva az instrukció, de rögtön az elsőt nem követtem. Nyolc tojássárgáját tizennégy dekagramm porcukorral fél órán át keverünk. Nem kevertem fél órán át a tojást, tíz perc után izomlázam lett. Tapasztalt háziasszonyok, akiknek a marék és az egy pici tökéletes aránymutató és a fél óra az fél óra, most bizonyára arra gondolnak, mekkora egy puding vagyok. Vagy egyszerűen csak összenéznek felhúzott szemöldökkel.
Éppen úgy, ahogy a Nagyanyám és húga tették egyszer, mikor látogatóba ment hozzájuk a Terike és pecsétes volt a szoknyája. Azóta is ezen nevetünk Anyuval. A pecsétes szoknya szállóige lett, ami minden helyzetben bevethető, ha valami éppen nem tökéletes és makulátlan. Úgyhogy pecsétes szoknyájúak figyelem! Én sem kevertem fél órán át a cukrot a tojással, ráadásul kézi mixerrel dolgoztam, a mákkoch mégis összeállt és pompázatos lett. Most pedig jöjjön a várva várt recept.
Mákkoch
Hozzávalók 6 adaghoz
- 8 darab tojás
- 140 gramm porcukor vagy más édesítőszer
- 2 deciliter mák
- 1 darab citrom reszelt héja
- 1 evőkanál zsiradék (kenéshez)
- 1 evőkanál zsemlemorzsa
Elkészítés:
Fotó: Pataki-SzabóFruzsi/Sóbors