Omlós, bögrés citromos-mákos piskóta: 30 perces sütemény
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
A mákos sütemények eléggé addiktívak. Nemcsak nekem, hanem a baráti körömben szinte mindenkinek. Ennek ellenére nyáron valahogy nem tartok otthon mákot, így alapanyag híján sütik sem készülnek.
A másik probléma a sütő bekapcsolása. A legnagyobb kánikulában a legutolsó tevékenység, amihez kedvem van, az a sütés. Márpedig süti nélkül nem tudok sokáig létezni.
A héten egész sokat hűlt az idő, már-már fáztam, így nekiálltam palacsintát sütni. Nem is akármilyet, mákosat. Ezen felbuzdulva egyéb mákos édességeket is beterveztem, ha már vásároltam egy nagyobb adagot.
Egyszerű, de elegáns desszert
A recept igazán egyszerű és pillanatok alatt összeállítható, úgynevezett bögrés süti. Munka után, fáradtan sem okozhat gondot a megsütése. A sütiben a másik alapanyag a citrom, amely savanykás íze miatt könnyed, nyári ízvilágot csempész a desszertbe. Kenyérsütő formában készítettem, mert így szép, vékony szeleteket tudtam belőle vágni.
Bögrés-mákos sütemény citrommázzal
Hozzávalók 4 adaghoz
tészta
- 2 darab tojás
- 0.5 bögre cukor
- 1 bögre tej
- 100 milliliter étolaj
- 1 bögre liszt
- 1 bögre mák (darált)
- 1 zacskó sütőpor
- 1 darab citrom (kezeletlen) héja
máz
- 200 gramm porcukor
- 1 darab citrom leve
- 1 evőkanál forró víz
Elkészítés:
A tojásokat keverjük össze a cukorral, a tejjel és az olajjal. Szitáljuk hozzá a lisztet, majd tegyük bele a mákot, a sütőport, a citromhéjat, keverjük simára.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Béleljünk ki sütőpapírral egy tepsit, és öntsük bele a tésztát. Tűpróbáig süssük.
A porcukrot, a citromlevet és a vizet keverjük össze, és öntsük a még forró sütemény tetejére. Ha megszilárdult, lehet szeletelni.
Fotó: Getty Images