Mákosguba-torta egyszerűen: elmondhatatlanul finom és könnyű elkészíteni
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A mákos guba kedvelt hazai édesség. A régi időkben év végi ünnepnapokon készítették abban a hitben, hogy a mák majd bőséges pénzesőt hoz a házhoz, ma már ez a régi szokás megkopott, bármikor az asztalra kerülhet az isteni desszert.
A hagyományos receptekben kelt tésztából készül a finomság, de manapság szívesebben készítjük kifliből, hiszen akár a megmaradt, szikkadt pékárut is felhasználhatjuk hozzá. Az egyszerű desszertben a kiflit karikára vagy kockára vágják, cukros, vaníliás, langyos tejjel leöntik, majd mák és egyéb csemegék kerülhetnek az édességre, például mazsola vagy vaníliás puding, esetleg tejszínhab. A mákos gubát gyakran sütik tepsiben, innen jött az ötlet, hogy tortaformában készüljön a mákos csoda.
Válasszuk ki a kedvenc formánkat, én 23 cm-es tortaformában szoktam készíteni. Csak annyi kiflit vágjunk karikára, amennyi arra elég, hogy körben végigrakjuk a forma szélét, a maradék kiflit kockára vágva használjuk fel. A mákosguba-torta tetejére tojásfehérjehab kerül, de vigyázzunk a sütésnél, ne égessük meg a habot. Tálalásnál, ha szeretnénk, vaníliás pudinggal kínáljuk.
Mákosguba-torta
Hozzávalók 6 személyre
- 200 gramm darált mák
- 8 darab kifli
- 5 darab tojás
- 700 milliliter tej
- 330 gramm porcukor
Elkészítés:
A kiflikből csak annyit vágjunk karikára, amennyi ahhoz elég, hogy a tortaformát körberakjuk, a többit vágjuk kockákra.
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját 80 gramm porcukorral és a tejjel krémesre keverjük, majd a mákot és a kiflikockákat is elkeverjük benne.
A tojásfehérjéből kemény habot verünk a maradék cukorral.
A tortaformát kikenjük vajjal, körben belepakoljuk a kiflikarikákat, majd a mákos kiflikockákat is a formába öntjük, szépen, egyenletesen eligazgatjuk, végül a tojáshabot a tetejére kenjük. Előmelegített légkeveréses sütőben, 180 fokon 20-25 perc alatt megsütjük.
Várjuk meg, míg teljesen kihűl, utána tegyük a hűtőbe 1-2 órára, majd tálaljuk.
Fotó: Getty Images