Meggyes-mákos morzsasüti: omlós vajas tészta az alapja
A lédús meggy feldobja a gazdag mákos tölteléket, a ropogós morzsa pedig már csak ráadás.
Ha egy egyszerű, de mutatós sütire vágysz, próbáld ki ezt a mákos kevertet. Érdemes a desszertet őszre hangolni, puhára sült körtével még finomabb lesz.
A tésztáját kezdők is bátran elkészíthetik, csak össze kell keverni a hozzávalókat, majd mehet is a formába. Nem csak tepsiben dobhatod össze, tortaformában is: ebben az esetben 24 centi átmérőjűt válassz, és kb. 40-45 percig süsd a süteményt.
A tészta puhaságáról a sütőpor mellett a vaj gondoskodik, nagyon omlós lesz a süti, a mák és a körte párosa pedig garantáltan őszi hangulatot csempész a konyhádba.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki sütőpapírral egy 18x25 centis tepsit.
A körtéket pucoljuk meg, vágjuk negyedekbe, szedjük ki a magházukat. Locsoljunk a negyed körtékre egy kevés citromlevet, tegyük félre.
A lisztet szitáljuk tálba, keverjük bele a sütőport, a sót és a darált mákot. Egy másik tálban keverjük habosra a puha vajat a kétféle cukorral. Adjuk hozzá egyesével a tojásokat, majd a tejet is. Keverjük egybe a száraz és a nedves hozzávalókat, míg csomómentes nem lesz a massza.
Öntsük a tésztát az előkészített tepsibe, oszlassuk el, hogy egyenletes vastagságú legyen. A tészta tetejére tegyük rá a négybe vágott körtéket a vágott felükkel lefelé.
Toljuk a sütit a sütőbe 30-40 percre, tűpróbával ellenőrizzük.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu