Pihe-puha házi lekváros bukta: tartalmas leves után ebédre is tökéletes
A foszlós kelt tésztából készült lekváros bukta békebeli főfogásként is megállja a helyét.
Minden nemzet büszkélkedhet saját péksüteménnyel, amit imádnak a helyiek és a turisták is, és gyorsan hírét viszik a nagyvilágban. A spanyolok büszkesége a vajas csiga, melyet főleg Mallorcán szeretnek habzsolni.
A kelt tésztás csoda lágy vajjal megkenve készül, töltelékre nincs is szükség, mert így, vajasan is elképesztően finom. Mivel a tésztának jól áll az édes és a sós íz, ezért rengetegféle töltelékkel árulják. Az édes verziók közül a vaníliás a nagy favorit, amely házi vaníliás krémmel megtöltve a legfinomabb.
Tészta:
A lisztet szitáljuk tálba, a közepébe vájjunk mélyedést.
A mélyedésbe szórjuk bele a cukrot, és öntsük rá a langyos tejet és az élesztőt, majd konyharuhával letakarva 5-8 percig hagyjuk állni.
A pihentetés után adjuk hozzá a tojást és a tojássárgáját, és dagasszunk belőle rugalmas tésztát. (Ha szükséges, adjunk még hozzá lisztet.)
A tésztát konyharuhával takarjuk le, és meleg helyen 1 óra alatt kelesszük a duplájára.
A megkelt tésztát nyújtsuk ki 50x50 cm-es vékony négyzetre, majd a lágy vajat kenjük szét a tésztán. Ezután a tésztát tekerjük fel, majd újra nyújtsuk ki. A tésztát megszórhatjuk vaníliás cukorral vagy mazsolával, vagy kenjük meg vaníliás pudinggal.
A megtöltött tésztát óvatosan tekerjük fel, vigyázva, hogy a töltelék ne folyjon ki.
A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd a tésztakígyót tegyük rá kör alakba, úgy kell kinéznie, mint egy óriási csigának.
A tésztát takarjuk le, kelesszük 30 percig, majd toljuk 180 fokra előmelegített sütőbe, és süssük 25-30 percig.
A kész csigát porcukorral meghintve kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu