Mogyoróvajas banánkenyér 4 hozzávalóból, liszt nélkül: energiadús, tápláló reggeli
Ez a banánkenyér az egyik legjobb napindító, ellát energiával, eltelít és tele van egészséges alapanyagokkal.
Minden túlzás nélkül állítom, hogy ez az eddigi legfinomabb banánkenyér, amit készítettem: a picit fanyar málna nagyon jól kiegészíti és ellensúlyozza a banán édességét, tökéletes lesz az összhatás, a kesernyés étcsoki pedig felteszi az i-re a pontot.
Mi több, ez a recept tojásmentes, így az arra érzékenyek is bátran elkészíthetik, a tészta így is megemelkedik a szódabikarbónának hála. Sőt, vegánok is könnyedén beilleszthetik az étrendjükbe ezt a banánkenyeret, ha a tejet növényi italra, a vajat növényi zsiradékra cserélik.
Természetesen szezonon kívül más gyümölccsel is készülhet a recept, vagy akár el is hagyható a plusz kiegészítő, de legalább egyszer próbáld ki málnával, mert egészen új szintre emeli a sütit!
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki egy 25x12 centis kenyérsütő formát.
A banánokat hámozzuk meg, egy villával pépesítsük. Az étcsokoládét vágjuk durvára, a nagyobb szem málnákat felezzük el.
Egy nagy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat, vagyis a lisztet, cukrot, sót és a szódabikarbónát. Adjuk hozzá az olvasztott vajat, a tejet, a vaníliakivonatot és a pürésített banánt, majd keverjük csomómentesre a masszát.
Forgassuk a masszába a málnát és az étcsokit is, majd öntsük a tésztát az előkészített formába.
Toljuk a sütőbe 50-60 percre, tűpróbával ellenőrizzük. Ha a teteje már barna, de a közepe még nyers, takarjuk le alufóliával, úgy süssük tovább.
Hagyjuk a formában kihűlni, mielőtt szeletelnénk.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
@sobors.hu