
Friss, hideg málnás céklakrémleves, ha nincs kedved a tűzhelyhez állni
Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

10 mesés citromos desszert egy csokorba gyűjtve: ezek a kedvenceink
Ropogós

Sajtos, brokkolis egytál sütőben sütve: a tejszíntől krémes

Krémes, házi eperfagyi gép nélkül: álomfinom desszert egyszerűen

Zöldségekkel töltött, omlós csirkemell: így nem szárad ki a hús

Pihe-puha bögrés kakaós süti: igazi filléres finomság

A legfinomabb gyros nyomában: a körút street foodjait csekkoltuk
A turmixgép sosem dolgozott annyit, mint most, mióta meleg van. Nemcsak turmixok készülnek benne, hanem percek alatt elkészülő hideg krémlevesek is, amik minden igényt kielégítenek, ami kánikulában felmerülhet.
A cékla minden évszak jolly jokere, különösen, mióta felfedeztem a vákuumfóliázott, előrefőzött változatot, amivel tényleg, de tényleg pár perc alatt készül el egy adag leves.
Főzés és pucolás nélkül
Persze nem lesz így olyan intenzív az íze, mint a házilag, gonddal megsütött vagy megfőzött változatoknak, de a szükség törvényt bont, és ez a megoldás annyira kényelmes, hogy nem lehet neki ellenállni. Ha lehet, 30 fok felett nem kapcsoljuk be itthon a sütőt, szóval minden létező segítség jól jön. Ezzel pedig mind a sütés felesleges melegítő hatásától, mind a pucolás fárasztó és kézfestő mellékhatásaitól megkíméljük magunkat.
Édes és savanykás
A céklának egyáltalán nem szokatlan párja a málna, aminek szintén szezonja van most, kár lenne nem összerakni őket. Nem csak színben, ízben is nagyon jól kiegészítik egymást, a cékla édeskés, a málna pedig savanykásan édes. Betétnek mehet bele pirított dió vagy sajtok, lehet dúsítani görög joghurttal vagy tejszínnel is. Akkor a legjobb, ha turmixolás után néhány órát a hűtőben tölt.
Hideg málnás céklakrémleves

Hozzávalók 4 adaghoz
- 500 gramm főtt, hámozott cékla
- 200 gramm málna
- 3 deciliter víz
- 2 evőkanál cukor
- 1 evőkanál balzsamecet
- 1 csipet só
- 4 evőkanál görög joghurt
Elkészítés:
Fotó: Ács Bori/Sóbors