Nyári málnás-csokis pite: hűs desszert a meleg napokra

Nyomtatás
Malnas-csokis-tart-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez a könnyed desszert igazi nyári hangulatot varázsol a konyhádba: gluténmentes kakaós tésztarétegre kerül a selymes málnás töltelék.

Ha a klasszikus gyümölcstorták helyett valami egyszerűbbet készítenél, akkor mutatok hozzá egy szuper receptet! A selymes málnás tölteléket nagyon könnyű elkészíteni, és ha éppen nincsen kéznél friss gyümölcs, akkor fagyasztottból vagy éppen málnapüréből is tökéletes lesz. A kakaós alap pedig még a málnás rétegnél is egyszerűbb: csak dolgozd össze a hozzávalókat, alaposan nyomkodd egy piteforma aljára, és 20 perc alatt süsd ropogósra.

Ha megspórolnád a sütési időt, akkor a nyers alapra is öntheted a krémet – ebben az esetben azonban nem egy ropogós tésztaréteget kapsz, hanem egy sűrű energiagolyóhoz hasonló tésztát. A pite mindkét változattal nagyon finom, és mivel nem tartalmaz tojást vagy tejtermékeket, hűtőben tárolva akár 1 hétig is eláll.

Málnás-csokis pite

Malnas-csokis-tart

Hozzávalók 12 szelethez

A kakaós alaphoz:

  • 150 g mandulaliszt
  • 100 g zabpehelyliszt
  • 2 ek. kakaópor
  • 0.5 tk.
  • 200 g puha Medjool datolya kimagozva
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 5 ek. kókuszolaj felolvasztva

A málnás töltelékhez:

  • 300 g málna (friss vagy fagyasztott)
  • 50 g cukor
  • 30 g kukoricakeményítő
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 1 csipet
  • 3 ek. víz
  • 400 g konzerves kókusztej
Recept idők

Elkészítés:

Az alaphoz tegyünk minden hozzávalót aprítógépbe, és dolgozzuk össze, amíg egy ragacsos, nyomásra összeálló masszát nem kapunk. Borítsuk 24 cm-es piteformába, alaposan nyomkodjuk az aljára és az oldalára, szurkáljuk meg villával, és 180 fokra előmelegített sütőben süssük ropogósra 20 perc alatt. Vegyük ki, és hagyjuk kihűlni.

Közben a málnás réteghez tegyük egy közepes edénybe a málnát, és pár perc alatt főzzük puhára. Egy villával törjük össze a szemeket, és passzírozzuk át egy szűrőn vagy tiszta konyharuhán. A végén kb. 200 ml málnalevet kell kapnunk.

A kukoricakeményítőt, a cukrot, a vaníliakivonatot és a sót keverjük csomómentesre a vízzel, majd a málnalével és a kókusztejjel együtt hevítsük fel. Alacsony hőfokon főzzük 1-2 percig, vagy amíg sűrű, pudingos állaga nem lesz, majd öntsük a kakaós tésztarétegre.

Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd 3 órára (vagy egész éjszakára) tegyük hűtőbe dermedni. Szeletelés előtt díszítsük friss gyümölcsökkel, és elfogyasztásig hűtőben tároljuk. 

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon