Fehér csokis-málnás tart: gluténmentes desszert mutatós köntösben
Ez a málnás desszert több igényt is kielégít: finom, látványos, egyszerűen készül, nagyon gyümölcsös és még gluténmentes is!
Ha a klasszikus gyümölcstorták helyett valami egyszerűbbet készítenél, akkor mutatok hozzá egy szuper receptet! A selymes málnás tölteléket nagyon könnyű elkészíteni, és ha éppen nincsen kéznél friss gyümölcs, akkor fagyasztottból vagy éppen málnapüréből is tökéletes lesz. A kakaós alap pedig még a málnás rétegnél is egyszerűbb: csak dolgozd össze a hozzávalókat, alaposan nyomkodd egy piteforma aljára, és 20 perc alatt süsd ropogósra.
Ha megspórolnád a sütési időt, akkor a nyers alapra is öntheted a krémet – ebben az esetben azonban nem egy ropogós tésztaréteget kapsz, hanem egy sűrű energiagolyóhoz hasonló tésztát. A pite mindkét változattal nagyon finom, és mivel nem tartalmaz tojást vagy tejtermékeket, hűtőben tárolva akár 1 hétig is eláll.
Az alaphoz tegyünk minden hozzávalót aprítógépbe, és dolgozzuk össze, amíg egy ragacsos, nyomásra összeálló masszát nem kapunk. Borítsuk 24 cm-es piteformába, alaposan nyomkodjuk az aljára és az oldalára, szurkáljuk meg villával, és 180 fokra előmelegített sütőben süssük ropogósra 20 perc alatt. Vegyük ki, és hagyjuk kihűlni.
Közben a málnás réteghez tegyük egy közepes edénybe a málnát, és pár perc alatt főzzük puhára. Egy villával törjük össze a szemeket, és passzírozzuk át egy szűrőn vagy tiszta konyharuhán. A végén kb. 200 ml málnalevet kell kapnunk.
A kukoricakeményítőt, a cukrot, a vaníliakivonatot és a sót keverjük csomómentesre a vízzel, majd a málnalével és a kókusztejjel együtt hevítsük fel. Alacsony hőfokon főzzük 1-2 percig, vagy amíg sűrű, pudingos állaga nem lesz, majd öntsük a kakaós tésztarétegre.
Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd 3 órára (vagy egész éjszakára) tegyük hűtőbe dermedni. Szeletelés előtt díszítsük friss gyümölcsökkel, és elfogyasztásig hűtőben tároljuk.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
@sobors.hu