Házi, gyúrt omlós tészta, ahogy a nagyi is készítette: ilyen finomságokat süthetsz belőle
Fontos, hogy meglegyen neked is a gyúrt omlós tészta alapreceptje. A tökéletes sütihez elég csak az arányokat megjegyezned.
Ez az édesség a sajttorta és a morzsasüti szerelemgyereke: az alábbi receptben a vajas tésztán édes krémsajtos töltelék terül el, amelyre ropogós tésztamorzsa kerül. Hogy még tovább álmodjuk a kompozíciót, málna is került bele, szezonjában érdemes minél többet sütni az egyszerre édes és fanyar gyümölcsből.
Lehet, hogy első hangzásra bonyolultnak tűnik a recept, pedig cseppet sem az, a tészta és a krém összeállítása is 5-5 percet vesz igénybe. A süti tetején található morzsa is egyszerűen készül: a tészta egy kis részét tedd a fagyasztóba, mire onnan kiveszed, reszelhető állaga lesz.
Ha szeretnéd, a liszt egy részét darált magvakra cserélheted, úgy még finomabb lesz ez az amúgy is mennyei sütemény.
Készítsük el a tésztát: a lisztet, a cukrot és a sütőport keverjük össze egy tálban. Adjuk hozzá a hideg, kockákra vágott vajat, morzsoljuk bele. Amikor morzsás, adjuk hozzá a tojást, gyúrjuk egybe a tésztát, míg gombóc nem lesz belőle. Vágjuk le a tészta egyharmadát, csomagoljuk folpackba, tegyük a fagyasztóba. A maradék tésztát szintén csomagoljuk folpackba, tegyük a hűtőbe 30 percre.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Készítsük el a tölteléket: a krémsajtot, a cukrot, a tojást és a vaníliát keverjük habosra.
Béleljünk ki sütőpapírral egy 20x30 centis tepsit. A hűtőbe tett tésztát vegyük ki, nyújtsuk a tepsi méreténél kicsit nagyobbra, hogy a tepsi széleire is jusson belőle.
Kanalazzuk rá a krémsajtos tölteléket, majd oszlassuk el rajta a megmosott málnát. Vegyük ki a fagyasztóból a kisebb rész tésztát, majd reszeljük a krém tetejére. Toljuk a sütőbe 40 percre, vagy míg a teteje aranybarna nem lesz.
Hagyjuk teljesen kihűlni, majd tegyük a hűtőbe pár órára, mielőtt szeletelnénk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu