Klasszikus sajttorta mákos krémmel rétegezve - Így nem fog megrepedni a teteje

35055975 2682787 61b615708a5ba861e91f76331df9864f wm
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Aki a sajttortát egyszer megszereti, biztosan nem fogja megunni, főleg, hogy ez az amúgy nagyszerű édesség rengeteg változatban készíthető.

A sajttorta egy olyan édesség, amit érdemes mindenkivel megismertetni, mert nemcsak finom, hanem nagyon egyszerű elkészíteni is. A sajttortánál egyre kell vigyázni, hogy ne repedjen meg a teteje, ennek az a trükkje, hogy párás közegben kell sülnie a süteménynek. A krémsajtnak pedig szobahőmérsékletűnek kell lennie, mert úgy lesz csomómentes. 

A sajttortának van sütés nélküli változata is, de ha sütöd, akkor sem lesz bonyolult. Ősszel és télen is fel tudod dobni az alapreceptet, ilyenkor sütőtökkel ízesítsd a krémsajtot. Ha pedig a sütőt sem szeretnéd bekapcsolni, akkor ízesítsd a tél legfinomabb csemegéjével a süteményt. 

Mákos sajttorta

35056007 e9f072e8b683008ce3598c1a6f1e57ff wm

Hozzávalók 6 adaghoz:

Alap

  • 200 gramm keksz (édes)
  • 100 gramm vaj

Mákkrém

  • 100 gramm mák
  • 80 gramm cukor
  • 1.5 evőkanál étkezési keményítő
  • 100 milliliter tej

Krémsajtos réteg

  • 630 gramm krémsajt (natúr)
  • 100 gramm porcukor
  • 1 kávéskanál vaníliakivonat
  • 3 darab tojás
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 180 fokra.

A kekszet daráljuk apróra. A vajat olvasszuk fel, keverjük össze a kekszmorzsával. Egy 23 centiméteres tortaforma aljába egyengessük el a tésztát. A kekszes alapot süssük elő 5 percig. 

A mákot daráljuk meg a cukorral. A keményítőt egy lábasban keverjük csomómentesre egy kevés tejjel, majd öntsük rá a többi tejet, adjuk hozzá a mákos cukrot, keverjük el és forraljuk fel, hogy besűrűsödjön. Kenjük rá a kekszes alapra, simítsuk el rajta. 

A krémsajtot keverjük össze a cukorral és a vaníliával. Fokozatosan keverjük bele a tojásokat is, majd az egész masszát öntsük a mákkrémre. 

Egy nagyobb tepsibe tegyünk forró vizet, a tortaformát csomagoljuk jól be és állítsuk be a vízbe, így toljuk be a sütőbe. Az is jó megoldás, ha a sütő aljába teszünk egy vízzel teli edényt, úgy sütjük meg a süteményt. Ez azért fontos, mert a sajttortának kell a párás levegő, hogy ne repedjen meg a teteje. 

Süssük 45-50 percig. Ilyenkor még kicsit remegős a teteje, de ez nem baj. Várjuk meg, míg kihűl, csak azután szabadítsuk ki a tortaformából.

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük