![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Klasszikus sajttorta mákos krémmel rétegezve - Így nem fog megrepedni a teteje
![35055975 2682787 61b615708a5ba861e91f76331df9864f wm](https://kep.index.hu/1/0/3506/35061/350614/35061441_2683233_11f7adfc569fe77d57d21f5a58cd350e_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Aki a sajttortát egyszer megszereti, biztosan nem fogja megunni, főleg, hogy ez az amúgy nagyszerű édesség rengeteg változatban készíthető.
A sajttorta egy olyan édesség, amit érdemes mindenkivel megismertetni, mert nemcsak finom, hanem nagyon egyszerű elkészíteni is. A sajttortánál egyre kell vigyázni, hogy ne repedjen meg a teteje, ennek az a trükkje, hogy párás közegben kell sülnie a süteménynek. A krémsajtnak pedig szobahőmérsékletűnek kell lennie, mert úgy lesz csomómentes.
A sajttortának van sütés nélküli változata is, de ha sütöd, akkor sem lesz bonyolult. Ősszel és télen is fel tudod dobni az alapreceptet, ilyenkor sütőtökkel ízesítsd a krémsajtot. Ha pedig a sütőt sem szeretnéd bekapcsolni, akkor ízesítsd a tél legfinomabb csemegéjével a süteményt.
Mákos sajttorta
![35056007 e9f072e8b683008ce3598c1a6f1e57ff wm](https://kep.index.hu/1/0/3506/35061/350614/35061451_75344b0cae3b8d092d5e5b04c2f41e35_wm.jpg)
Hozzávalók 6 adaghoz
Alap
- 200 gramm keksz (édes)
- 100 gramm vaj
Mákkrém
- 100 gramm mák
- 80 gramm cukor
- 1.5 evőkanál étkezési keményítő
- 100 milliliter tej
Krémsajtos réteg
- 630 gramm krémsajt (natúr)
- 100 gramm porcukor
- 1 kávéskanál vaníliakivonat
- 3 darab tojás
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
A kekszet daráljuk apróra. A vajat olvasszuk fel, keverjük össze a kekszmorzsával. Egy 23 centiméteres tortaforma aljába egyengessük el a tésztát. A kekszes alapot süssük elő 5 percig.
A mákot daráljuk meg a cukorral. A keményítőt egy lábasban keverjük csomómentesre egy kevés tejjel, majd öntsük rá a többi tejet, adjuk hozzá a mákos cukrot, keverjük el és forraljuk fel, hogy besűrűsödjön. Kenjük rá a kekszes alapra, simítsuk el rajta.
A krémsajtot keverjük össze a cukorral és a vaníliával. Fokozatosan keverjük bele a tojásokat is, majd az egész masszát öntsük a mákkrémre.
Egy nagyobb tepsibe tegyünk forró vizet, a tortaformát csomagoljuk jól be és állítsuk be a vízbe, így toljuk be a sütőbe. Az is jó megoldás, ha a sütő aljába teszünk egy vízzel teli edényt, úgy sütjük meg a süteményt. Ez azért fontos, mert a sajttortának kell a párás levegő, hogy ne repedjen meg a teteje.
Süssük 45-50 percig. Ilyenkor még kicsit remegős a teteje, de ez nem baj. Várjuk meg, míg kihűl, csak azután szabadítsuk ki a tortaformából.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors
Olvasd el ezt is!