Omlós, vajas tészta gyümölcslekvárral rétegezve: rögtön dupla adagot süss belőle

Nyomtatás
lekvárossüti2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Bármilyen lekvárral készítheted, szezonban házit érdemes használni, de sűrűbb dzsemekkel is isteni lesz.

Gyors, egyszerű és mennyei ez a lekváros morzsasüti, 10 perc munkával, sütéssel együtt is 40 percen belül készen van. Az alapja egy nagyon vajas, omlós, morzsás tészta, amelyre bármilyen ízesítésű lekvár vagy dzsem kerülhet: a legfinomabb házival lesz, málna- és eperlekvárral mindenképpen próbáld ki.

Fontos, hogy mint a linzer- vagy pitetésztánál, hideg vajjal dolgozz, nem szabad megolvadnia a kezed melegétől. A liszttel egybegyúrva morzsás állaga lesz a tésztának, ez nem baj, sőt: a süti tetejére éppen ez a morzsa kerül, az aljához pedig csak egybe kell nyomkodni a tésztadarabokat, míg össze nem állnak homogén masszává.

Lekváros süti

lekvárossüti

Hozzávalók 16 szelethez

  • 230 gramm vaj
  • 100 gramm cukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 280 gramm liszt
  • 1 nagyobb csipet
  • 250 gramm lekvár
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki sütőpapírral egy 20x20 centis tepsit.

Az átszitált lisztet keverjük össze a sóval és a cukorral, majd öntsük bele a vaníliakivonatot és adjuk hozzá a kockákra vágott, hideg vajat. Géppel vagy kézzel dolgozzuk össze a tésztát, akkor jó, ha morzsás állaga lesz. 

A tészta 2/3 részét szórjuk a tepsibe, nyomkodjuk bele, hogy összeálljon egy téglalappá. Kenjük meg vastagon, egyenletesen a lekvárral, majd szórjuk a tetejére a maradék tésztát.

Toljuk a sütőbe 25-30 percre, míg a teteje aranybarna nem lesz.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon