Isteni málnás sütemény ropogós morzsával borítva: édes krém terül el a tésztán
Más szezonális, de akár mirelit gyümölccsel is készülhet ez a süti, az édes krémsajtnak minden jól áll.
Piskótát sütni nem nagy ördöngösség, ha tudod a csínját-bínját, ha pedig már megbarátkoztál az alaprecepttel, készíthetsz belőle mutatós tekercset is. Hogy a tészta levegős és pihe-puha legyen, stabil tojáshabra lesz szükséged: ha egy csipet sót keversz a fehérjéhez, könnyebb lesz felverni. Hogy biztos ne essen össze a sütőben, egy kevés sütőport is forgathatsz a piskóta masszájába.
A töltelék igen változatos lehet: használhatsz sima lekvárt vagy dzsemet is, de nyáron, mikor ilyen sok édes gyümölcsnek van szezonja, frissel érdemes dolgozni. Ebben a változatban a málnaszemek egy mascarponés-tejszínes krémbe kerülnek, és hogy ne legyen száraz a tészta sem, még málnaszósszal is lekentük pluszban.
Ezzel a mennyei recepttel a Bite It Quick oldalán találkoztam, ezt a szuper gasztroblogot szívből ajánlom mindenkinek, aki szereti a finom sütiket.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki sütőpapírral egy 40x25 centis tepsit.
A lisztet, a keményítőt és a sütőport szitáljuk egy tálba.
A tojásokat válasszuk szét: a fehérjét a cukor felével és egy csipet sóval verjük kemény habbá.
Egy másik tálban a tojássárgákat verjük habosra a maradék cukorral és a vaníliakivonattal. Keverjük bele az olvasztott, majd kihűlt vajat is. Keverjük bele a száraz hozzávalókat, majd amikor csomómentes a massza, forgassuk bele a tojáshabot is.
Oszlassuk el a tésztát az előkészített tepsiben, majd toljuk a sütőbe 9-10 percre.
Egy tiszta konyharuhára szórjunk porcukrot, majd borítsuk rá a tésztát. Húzzuk le róla a sütőpapírt, majd a konyharuha segítségével tekerjük fel a rövidebb oldalától kezdve.
A szószhoz a málnát, a cukrot és a citromlevet melegítsük össze. Amikor a cukor elolvadt és a málna összeesett, kb. 10 perc után húzzuk le a tűzről. Szűrjük át egy szitán, majd hűtsük ki teljesen.
A krémhez a habtejszínt verjük kemény habbá. Egy másik tálban a mascarponét és a porcukrot keverjük habosra, majd a végén forgassuk össze a tejszínhabbal.
Tekerjük ki a kihűlt tésztát, majd kenjük le a málnaszósszal. Kenjük a tetejére a krémet, majd szórjuk rá a friss, szükség szerint összedarabolt málnát. Tekerjük újra fel, majd csomagoljuk folpackba, és tegyük a hűtőbe minimum 1 órára.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu