Isteni málnás vajkrém, amely minden süteményt megkoronáz
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Ez egy tökéletes alaprecept a süteményrajongóknak: lehet vele cupcake-et díszíteni, be lehet vele vonni tortát, piskótát, de pohárkrém is készíthető belőle.
A legjobb, hogy bármilyen szezonális gyümölcsből összeállítható, legyen az málna, eper, áfonya, ribizli - maximum az édességén kell változtatni -, sőt, fagyasztottból is készíthető.
Le kell szögeznem, hogy nem vagyok nagy vajkrémrajongó, de csak azért nem, mert eddig mindig ízetlen, margarinból készült, gyümölcsöt nem látott verziókat kóstoltam. Ez azonban habosra kevert vajból és friss gyümölcsből áll, tökéletesen visszaköszön a krémből a málna édes íze és gyönyörű pink színe is. Ez a krém körülbelül 18 cupcake-re elegendő.
A hibalehetőség
Az egész folyamatban egyetlen kritikus pont van, erre nagyon oda kell figyelni: ha a megfőzött málnadzsemet nem hűtjük le megfelelően és melegen vagy akár langyosan adjuk a vajhoz, az egész krém megolvad, a hozzávalók különválnak, menthetetlen lesz a máz.
Málnás vajkrém
Hozzávalók 18 adaghoz
- 1.5 bögre málna (friss vagy fagyasztott) kb. 200 g
- 1 bögre vaj (225 g)
- 3 bögre porcukor
- 1 evőkanál habtejszín (felverve)
- 0.25 teáskanál só
Elkészítés:
A málnát tegyük egy turmixgépbe, pürésítsük le. Nyomjuk át egy szitán, hogy eltávolítsuk a magokat.
Egy kis lábosban melegítsük meg a málnát, folyamatosan kevergessük, addig főzzük, amíg ez eredeti mennyiség egyharmadára nem csökken. (Kb. 20 perc) Olyannak kell lennie, mint a dzsemnek. Tegyük a hűtőbe pihenni.
Egy nagy tálban verjük a vajat habosra. Keverjünk bele robotgép segítségével 2 bögre porcukrot. Utána kanalazzuk bele a málnadzsemet - hidegen, nehogy megolvassza a vajat. Majd adjuk hozzá a csipet sót.
Keverjük bele a többi porcukrot, fél bögrénként adagoljuk, addig, amíg a mi ízlésünknek elég édes nem lesz. Mehet bele a felvert habtejszín is.
Amikor már minden benne van, keverjük magas fokozaton 30 másodpercig, és készen vagyunk.
Fotó: Getty Images