Isteni finom kókuszos fánk: a mandazi a kókuszitaltól nagyon lágy lesz
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A mandazi olajban sült kelt tészta, a nyugat-afrikai országokban nagyon népszerű.
Magyarországon a csöröge és a szalagos a legkedveltebb fánkok, Amerikában a lyukas közepű, színes, édes mázzal bevont pampuskát szeretik a legjobban, de bőven akad még fánkválaszték a világban, amit érdemes felfedezni, ilyen a mandazi is.
Az afrikai fánkot a legtöbbször háromszögformában szokták tálalni, néha édes tölteléket is kap, a leggyakrabban azonban üresen készítik porcukorral vagy fahéjas porcukorral megszórva. A fánk lágy textúrájáról a kókuszital, a különleges zamatról pedig a fahéj és a kardamom gondoskodik. A mandazi tésztája bármennyire is lágy, másnapra már nem lesz az, hamar megkeményedik, ezért frissen, melegen ajánlott a fogyasztása.
Mandazi afrikai fánk
Hozzávalók 38 darabhoz
- 50 dekagramm liszt
- 1 csipet só
- 1 teáskanál fahéj
- 1 késhegynyi kardamom
- 1 evőkanál cukor
- 1 deciliter kókuszital
- 1 deciliter víz
- 4 dekagramm élesztő (friss)
- 1 darab tojás
- 2 evőkanál olaj
- olaj a sütéshez
- liszt a nyújtáshoz
Elkészítés:
A lisztet szitáljuk tálba, majd keverjük hozzá a sót, a fahéjat és a kardamomot.
A kókuszitalt és a vizet keverjük össze, majd melegítsük langyosra, utána morzsoljuk bele az élesztőt, a cukrot is keverjük bele.
Amikor az élesztő felfutott, keverjük hozzá a tojást, majd adjuk a lisztes keverékhez a 2 evőkanál olajjal együtt, sima, lágy tésztát dagasszunk belőle. A kész tésztát fedjük le és meleg helyen kelesszük a duplájára (1-2 óra).
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen dolgozzuk át, majd nyújtsuk körülbelül 1 centiméter vastag, 30x40 centiméteres téglalappá. A tésztát vágjuk 8x8 centiméteres négyzetekre, azokat pedig daraboljuk háromszögekre. A fánkokat letakarva 20 percig pihentessük, majd forró olajban mindkét oldalán süssük aranybarnára. A kész fánkokat porcukorral meghintve kínáljuk.
Fotó: Getty Images