Cukor nélkül készül, mégis felpörget: mandulavajas-datolyás energiagolyó
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az, hogy ez az energiagolyó cukormentes, tényleg csak ráadás, a datolya egész napra óriási energiát ad.
Életem legizgalmasabb futóversenyén a sivatagban futottam maratont. Már az élmény is megérte, de gasztronómiai szempontból is érdemes megemlíteni, mert a frissítőasztalok roskadoztak a friss datolyától.
A datolya nemcsak finom, hanem tökéletes energiaforrás is, frissen és szárítva is fogyasztható. Az egészségünket a benne található rengeteg vitamin védi, többek között a magnézium, a vas, a kálium, a kálcium, A- és B-vitaminok, de a bélflórára is jótékonyan hat.
A datolya szinte minden ételbe illik, a raguktól kezdve a köreteken át a desszertekig. Ha datolyás desszertet készítünk, cukor sem kell bele, annyira jól édesít. Néhány hozzávalóval, többek közt mandulavajjal, pedig villámgyorsan olyan energiagolyókat gyúrhatunk belőle, amit aztán magunkkal vihetünk nemcsak sportoláskor, hanem a munkahelyre is, vagy adhatjuk a gyerekünknek, hogy délután se csoki után sóvárogjon.
Mandulavajas, datolyás energiagolyó
Hozzávalók 20 darabhoz
- 340 gramm datolya (kimagozva)
- 70 gramm mandula (pörkölt)
- 120 gramm mandulavaj
- 30 gramm kókuszreszelék
- 1 csipet só
Elkészítés:
A datolyát, a mandulát, a mandulavajat, sót és a kókuszreszelék felét tegyük aprítógépbe, és addig dolgoztassuk, amíg egynemű masszát nem kapunk. Ha esetleg nem állna össze a massza, akkor tegyünk hozzá egy pici vizet, úgy turmixoljuk tovább. Nedves kézzel formázzunk belőle golyókat, majd egyenként forgassuk bele a maradék kókuszreszelékbe.
Fogyasztás előtt szobahőmérsékleten hagyjuk néhány órát állni.
Fotó: Getty Images