Cukor nélkül készül, mégis felpörget: mandulavajas-datolyás energiagolyó
Cikkek
Habkönnyű túrófánk egyszerűen: magától megfordul sütés közben
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
Ropogós
Zellersaláta krémes szószban: friss, roppanós hozzávalók alkotják
Omlós, cheddar sajtos pogácsa: sütőporos a tésztája
Retró menzás piskóta csokiöntettel: kezdőknek is sikerülni fog
Tartalmas tojásos reggeli török módra: fűszeres joghurt az alapja
Mennyei lasagnevariációk: mutatjuk a 6 legfinomabb receptet
Az, hogy ez az energiagolyó cukormentes, tényleg csak ráadás, a datolya egész napra óriási energiát ad.
Életem legizgalmasabb futóversenyén a sivatagban futottam maratont. Már az élmény is megérte, de gasztronómiai szempontból is érdemes megemlíteni, mert a frissítőasztalok roskadoztak a friss datolyától.
A datolya nemcsak finom, hanem tökéletes energiaforrás is, frissen és szárítva is fogyasztható. Az egészségünket a benne található rengeteg vitamin védi, többek között a magnézium, a vas, a kálium, a kálcium, A- és B-vitaminok, de a bélflórára is jótékonyan hat.
A datolya szinte minden ételbe illik, a raguktól kezdve a köreteken át a desszertekig. Ha datolyás desszertet készítünk, cukor sem kell bele, annyira jól édesít. Néhány hozzávalóval, többek közt mandulavajjal, pedig villámgyorsan olyan energiagolyókat gyúrhatunk belőle, amit aztán magunkkal vihetünk nemcsak sportoláskor, hanem a munkahelyre is, vagy adhatjuk a gyerekünknek, hogy délután se csoki után sóvárogjon.
Mandulavajas, datolyás energiagolyó
Hozzávalók 20 darabhoz
- 340 gramm datolya (kimagozva)
- 70 gramm mandula (pörkölt)
- 120 gramm mandulavaj
- 30 gramm kókuszreszelék
- 1 csipet só
Elkészítés:
A datolyát, a mandulát, a mandulavajat, sót és a kókuszreszelék felét tegyük aprítógépbe, és addig dolgoztassuk, amíg egynemű masszát nem kapunk. Ha esetleg nem állna össze a massza, akkor tegyünk hozzá egy pici vizet, úgy turmixoljuk tovább. Nedves kézzel formázzunk belőle golyókat, majd egyenként forgassuk bele a maradék kókuszreszelékbe.
Fogyasztás előtt szobahőmérsékleten hagyjuk néhány órát állni.
Fotó: Getty Images