Cukor nélkül készül, mégis felpörget: mandulavajas-datolyás energiagolyó

datolyás energiagolyók cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az, hogy ez az energiagolyó cukormentes, tényleg csak ráadás, a datolya egész napra óriási energiát ad.

Életem legizgalmasabb futóversenyén a sivatagban futottam maratont. Már az élmény is megérte, de gasztronómiai szempontból is érdemes megemlíteni, mert a frissítőasztalok roskadoztak a friss datolyától.

A datolya nemcsak finom, hanem tökéletes energiaforrás is, frissen és szárítva is fogyasztható. Az egészségünket a benne található rengeteg vitamin védi, többek között a magnézium, a vas, a kálium, a kálcium, A- és B-vitaminok, de a bélflórára is jótékonyan hat. 

A datolya szinte minden ételbe illik, a raguktól kezdve a köreteken át a desszertekig. Ha datolyás desszertet készítünk, cukor sem kell bele, annyira jól édesít. Néhány hozzávalóval, többek közt mandulavajjal, pedig villámgyorsan olyan energiagolyókat gyúrhatunk belőle, amit aztán magunkkal vihetünk nemcsak sportoláskor, hanem a munkahelyre is, vagy adhatjuk a gyerekünknek, hogy délután se csoki után sóvárogjon. 

Mandulavajas, datolyás energiagolyó

datolyás energiagolyók recept

Hozzávalók 20 darabhoz

  • 340 gramm datolya (kimagozva)
  • 70 gramm mandula (pörkölt)
  • 120 gramm mandulavaj
  • 30 gramm kókuszreszelék
  • 1 csipet
Recept idők

Elkészítés:

A datolyát, a mandulát, a mandulavajat, sót és a kókuszreszelék felét tegyük aprítógépbe, és addig dolgoztassuk, amíg egynemű masszát nem kapunk. Ha esetleg nem állna össze a massza, akkor tegyünk hozzá egy pici vizet, úgy turmixoljuk tovább. Nedves kézzel formázzunk belőle golyókat, majd egyenként forgassuk bele a maradék kókuszreszelékbe. 

Fogyasztás előtt szobahőmérsékleten hagyjuk néhány órát állni.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük