Krémes, tejszínes mángold húsok mellé - Ha izgalmas köretre vágysz
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A mángold vitaminokban és antioxidánsokban gazdag, magas a vastartalma, változatos formákban érdemes felhasználni.
Az elfeledett zöldség a cukorrépa és a cékla rokona, jelentős a vitamintartalma, különösen K-vitaminban bővelkedik. Húsos levelei fehér, lila és piros levélnyélűek lehetnek. A zöldség zamata hasonlít a spenótéhoz, úgy is kell bánni vele. Nyersen és főve is fogyasztható, salátákban és párolt köretként is tökéletes, de még rakottas fogások is készülhetnek belőle, jól passzol hozzá a tejszín és a fokhagyma.
Ha mángoldot vásárolsz, mindig zöld, ropogós levelű zöldséget válassz. A zöld gyorsan fonnyad, ezért vásárlás után azonnal érdemes felhasználni, hűtőben csak 2-3 napig tárolható. Főzés előtt alaposan mosd meg a zöldséget, a levelét és nyelét is hasznosíthatod.
Mángoldgratin
Hozzávalók 4 személyre
- 400 gramm mángold
- 400 milliliter víz
- 150 gramm barna cukor
- 300 milliliter fehérborecet
- só és bors ízlés szerint
- 2 darab csillagánizs
- 1 evőkanál koriandermag
- 1 teáskanál édeskömény (egész)
- vaj a forma kikenéséhez
- 300 milliliter főzőtejszín
- 2 gerezd fokhagyma
- 150 gramm sajt
Elkészítés:
A vizet öntsük egy lábasba, tegyük bele a cukrot, sót és az ecetet.
A többi fűszert (koriander, édeskömény, ánizs, bors) tegyük fűszerzsákba, helyezzük a vízbe, majd forraljuk fel, utána adjuk hozzá a mángoldleveleket. Melegítsük 4-5 percig, utána zárjuk el a lángot, hagyjuk kihűlni a zöldet.
Amikor a mángold kihűlt, szedjük ki a vízből, csepegtessük le, ha szükségesnek érezzük, papírtörlőt is használhatunk, hogy felitassa a felesleges nedvességet.
Hőálló edényt (jénai, tepsi) kenjünk ki vajjal, majd a lecsöpögtetett leveleket helyezzük az edénybe.
A fokhagymát reszeljük le és keverjük egybe a tejszínnel, utána öntsük rá a mángoldra, a tetejére szórjunk reszelt sajtot. 180 fokosra előmelegített sütőben süssük 25-30 percig.
Fotó: Getty Images