Mini citromos-áfonyás sajttorta: vajas keksz az alapja
Ebben a mini sajttortában olyan ízek találkoznak és esnek szerelembe egymással, mint az áfonya és a citrom.
A hűs desszertek az egyre forróbb nyarak nagy slágerei, legyen szó fagylaltról vagy sütés nélküli finomságról.
Mivel a mangó nem csak szezonálisan érhető el nálunk, így arra gondoltunk, hogy ezúttal a klasszikus sajttortától egy kicsit eltérő, egzotikus változatot próbálunk ki.
Az alapja a már megszokott vajas kekszes keverék, a krémbe azonban nemcsak krémsajt és tejszínhab kerül, hanem igazi mangópüré is. Készülj fel a munkád mennyei gyümölcsére!
A vajas kekszet tegyük aprítógépbe, daráljuk le.
A vajat olvasszuk meg, majd öntsük rá a kekszre. Keverjük össze, míg egy morzsát nem kapunk.
A kekszes keveréket nyomkodjuk bele egy sütőpapírral bélelt, kerek tortaformába (20x20 cm). Tegyük a hűtőbe kb. 30 percre, hogy megszilárduljon.
Készítsük el a sajttorta töltelékét.
A friss mangót pürésítsük le botmixerrel.
A tejszínt verjük kemény habbá. Ez kb. 5 perc.
Keverjük össze a cukrot, a krémsajtot és a mangópürét, majd finoman forgassuk bele a tejszínhabot.
A zselatinnal kétféleképpen is dolgozhatunk: én expressz zselatint használtam, amit nem kell vízben feloldani, elegendő hozzákeverni a krémhez.
A másik lehetőség a sima zselatin, amit hozzáadunk 65 ml vízhez, majd elkezdjük egy lábasban melegíteni, amíg fel nem olvad. (Nem szabad forralni!) Ebben az esetben szintén 1,5 evőkanál zselatint adjunk a vízhez. Ha a zselatin teljesen felolvadt, húzzuk le a tűzről, hagyjuk picit hűlni, és adjunk hozzá egy keveset a krémsajtos-mangós masszából, hogy a forró zselatint temperálni tudja a hideg krém. Ezután adjuk hozzá a maradék zselatinos keveréket is a krémhez, és keverjük össze.
Az időközben meghűlt kekszes alapra öntsük rá a kikevert mangós, tejszínes, zselatinos krémet és szépen egyengessük el a tetejét. Tegyük be a hűtőbe 12 órára hűlni.
Ha teljesen megszilárdult, óvatosan vegyük ki a formából, díszítsük a tetejét néhány mangódarabbal és már tálalhatjuk is.
Fotó forrása: Horváth Kitti Gabriella/Sóbors
@sobors.hu